Csak az boldog, ki játszhat

Költészet napi programok a PIM-ben

 

Április 11-én a múzeum falain belül és kívül, változatos programokkal ünnepeljük a magyar költészet napját. A Duna-parton Versdobolással és múló emlékműállítással, a kiállításainkban tematikus tárlatvezetésekkel, Landerer nyomdával és Másik János koncertjével várjuk látogatóinkat. 

 

Részletes program:

14.00-15.30

Emlékérme-kibocsátás Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából

az MNB és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös eseménye

Résztvevők:

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója

Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikáért felelős igazgatója

Vaderna Gábor irodalomtörtész

Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, muzeológus

Csorba László történész

Közreműködő: Fehérvári Péter színművész

Helyszín: Díszterem

 

15.00-18.00

Nyomtatás a Landerer sajtóval

Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő segítségével életre keltjük Landerer és Heckenast nyomdagépét.

A program folyamatosan zajlik, egyszerre azonban nagyjából 20 fő fér el a nyomdagép körül.

Közreműködő: Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő

 

16.00-17.00 (8 éves kortól)

Kalandozzatok János vitéz utazásainak helyszínein, hozzátok meg a helyszínekhez kapcsolódó nehéz döntéseket, majd teljesítsétek a rátok váró küldetéseket!

Várunk benneteket a program rendhagyó alkalmán, ahol szabadon kipróbálhatjátok a foglalkozás játékos helyzeteit! Jöhettek egyedül, családdal vagy barátokkal, csak 5 vagy akár 60 percre. 

János vitéz társasjáték együttműködésen alapuló múzeumpedagógiai foglalkozás, melyet Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára dolgoztunk ki gyerekcsoportok számára.

A Program a Mesemúzeum közreműködésével valósul meg.

Helyszín: PIM udvar

 

19.00-20.30

Kaland barátom - Másik János estje - BETELT!

„Kaland barátom, aki voltál, aki vagy. Hívnálak, mint tegnap”. Így énekel Másik János kollégájáról és barátjáról, Cseh Tamásról, illetve sokszínű zenei pályájának egyik fontos időszakáról, melyben Cseh Tamással és Bereményi Gézával egy új hangot hoztak a magyar dalok világába. A kreatív triumvirátus legendássá vált három lemeze, a Levél nővéremnek, a Levél Nővéremnek 2, és az Igazi levél ismert dalai alkotják az est műsorát. Elsősorban Másik-Bereményi és Cseh Tamással közösen írt dalok hangzanak el, de előkerül néhány Cseh-Bereményi szerzemény is.

Másik János estje egy teljesen új, az évek és a zeneszerző-énekes egyéni, sok zenei stílust ötvöző világa által átformált, sajátos hangulatú megidézése a közös időknek. A közönség egyszerre élheti át az időutazást az elmúlt évtizedekbe „Jánossal és Tamással”, és egyszerre hallja, ahogy kedvelt dalai új életre kelnek Másik János hangján, egyedi ritmusvilágában, bandoneonnal, gitárral, zongorával kísérve.

a Petőfi Irodalmi Múzeum-Cseh Tamás Archívum eseménye

Helyszín: Díszterem

 

Tematikus tárlatvezetések a múzeum kiállítótereiben:

 

14:00 - 15:30 „A kelet-közép európai értelmiségi lét”

Érintett tárlatok: Petőfi állandó Kortárs; Világjáték – Polcz Alaine 100; „A létezés botránya” – Hajnóczy Péter és Nádas Péter írói világaiban

Tárlatvezetők: Sidó Anna kurátor, Török Petra kurátor, Bazsányi Sándor kurátor

 

16:00 - 17:30 Női sorsok

Érintett tárlatok: Költő lenni vagy nem lenni; Világjáték – Polcz Alaine 100; Mindenek ellenére föld/Nemes Nagy Ágnes tájképei

Tárlatvezetők: Rózsafalvi Zsuzsanna muzeológus, Kodolányi Judit muzeológus, Borbás Andrea muzeológus

 

Regisztráció itt!

 

Költészet napi programok külső helyszíneken:

 

16.00-18.00

Talán eltűnök hirtelen… - múló emlékműállítás a Duna-parton

workshop

Hol húzódnak az emlékezés határai? Meddig tart és kikhez beszél egy emlékmű? És mit tud kezdeni a költészet az elmúlás és felejtés elkerülhetetlenségével? Ezeken a kérdéseken merengve állítunk közösségi pop-up emlékművet a Duna-parton József Attila tiszteletére a költészet napján. Egy rövid beszélgetést követően organikusan lebomló közösségi emlékműveinket átengedjük a Duna sodrásának.

 

17.00 Visszhangzik a túlpart

Költészetnapi versdobolás Sirokai Mátyással a József Attila szobornál. Közösségi skandálás és dobogás nyolc évszázad magyar verseivel. Április 11-én kihangosítjuk a költészet szívverését. Mindenki hozza el a kedvenc verssorát, vagy akár a kedvenc ütőhangszerét.

Közreműködő: Sirokai Mátyás költő, zenész

Helyszín: József Attila szobor, Duna-part

 

A programok látogatása ingyenes!

Dátum: 
2023. április 11. 10.00 - 20.30