Budapest Transzfer_október 16. péntek

Időpont
Napi programajánló
A fesztivál másnapja igazán sokféle programot kínál, délután egy izgalmas beszélgetésen vehetünk részt és megtudhatunk sok mindent arról, milyen többlet-jelentéseket közvetít a gasztronómia. Estére elkészül a Péterfy Gergely főzte marhapörkölt, majd két másik beszélgetésbe kapcsolódhatunk be, az egyiken irodalmi szakácskönyveket nyitogatunk, a másikon pedig a régiónk konyhájáról hallhatunk eszmecserét. Ezen a napon is lesz mozi, a Toldi moziban vetítünk egy francia filmet, Gemma Bovery címmel. Majd a napot a budai kocsmákban zárjuk.
Október 16. péntek
 
16h Gasztroszájensz, avagy, amit mindig tudni akartunk, de nem volt kitől megkérdezni - Gasztroszemiotika és gasztrofilozófia/ PIM
Részvevők: Krisztián Benyovszky (SK), Forgács Attila, Kapitány Gábor
A beszélgetést vezeti: Bedecs László
 
Enni és inni kell, de amit elfogyasztunk az társadalmilag, vallásilag és kulturálisan meghatározott jelentések hordozója is. Ezért jelekként tekinthetünk mindarra, amit megeszünk és megiszunk, és ugyanez érvényes az elkészítés, a tálalás és az étkezés műveleteire is. A beszélgetés azt járja körbe, miféle önmagán túlmutató jelentést hordozhat egy étel és a hozzá kapcsolódó rítus-rend, illetve hogy hogyan használják ezeket a jelentéseket az étkezésekről beszélő művek.

16.30 Főző írók – Péterfy Gergely hétnyelvenbeszélő marhapörköltje/ PIM
 
Nem csak elméletben, gyakorlatban is összekapcsoljuk az irodalmat a gasztronómiával, az írót a bográccsal és várjuk az éhes olvasót. A meleg egytálételek a PIM udvarán készülnek, vegyék és egyék! A bevételt a Heti betevőnek adjuk. Szabadtéri program, rossz idő esetén a Károlyi Étteremben.

18h Irodalmi szakácskönyvek/ PIM
Résztvevők: Fehér Béla, Segal Viktor, Szederkényi Olga. Moderátor: Szegő János
 
Dumas Konyhaszótárát ismerjük, de szeretett-e főzni Jókai, Mikszáth vagy Krúdy? Gyűjtötték-e maguk is a recepteket? A beszélgetés során szó esik klasszikus receptgyűjteményekről: Lénárd Sándor Római konyhájáról, Magyar Elek Ínyesmester receptjeiről vagy Ignotus Emma asszonyként írott jótanácsairól, Polcz Alaine szakácskönyveiről éppúgy, mint mai szerzők – Cserna-Szabó András és Darida Benedek, Fehér Béla, Váncsa István, – köteteiről. Mitől irodalmiak ezek a szakácskönyvek? Lehet-e csak olvasni őket, szabad-e csak főzni belőlük? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, miközben beleássuk magunkat a szép-recept-irodalomba.

20h KOMAtál kóstoló /PIM
Résztvevők: Robert Maklowicz (PL), Viktor Faktor (CZ), Erik Šimšík (SK)
Moderátor: Horváth Csaba
 
Miben különböznek a közép-kelet-európai konyhák? Mi a különbség a hasonló alapanyagokból készített, de minden nyelven más néven nevezett hagyományos ételek között és milyen ezeknek a nagy kedvenceknek az irodalmi karrierje, avagy hogyan jelenik meg a közép-kelet-európai irodalmakban a főzés és az étkezés? Hogyan alakultak a nemzeti gasztronómiai identitások sokszor átrajzolt határaink között és mit tanultunk, csentünk egymástól a szomszédokkal? Miért szeretjük ma egymás konyháját és vajon egyforma-e a hamburger Prágában és Krakkóban? Ezeket a kérdéseket olyan szerzőkkel járjuk körül, akik a regionális gasztronómia avatott ismerői.
V4 falatkákkal indítunk.
A pálinka, a Żubrówka, a Becherovka és a Slivovice rajongóinak egyaránt ajánljuk ezt a beszélgetést, amelyhez egy kis regionális (étel)kóstolóval is szolgálunk.

20h TRANSZFER MOZI/ Toldi Mozi
Gemma Bovery (FR) romantikus komédia, francia és angol nyelven, magyar felirattal, (99’), 2015, rendező: Anne Fontaine, főszereplők: Fabrice Luchini, Gemma Arterton
 
Az idilli normandiai falu békés életét felkavarja a nagyvilági Gemma Bovery és férjének érkezése. A különös szépségű nő már pusztán megjelenésével is felhívja magára a helyi pékséget vezető Martin figyelmét, a középkorú férfi érdeklődése pedig lassan rajongássá válik, ahogy egyre több hasonlóságot fedez fel az asszony és Flaubert regényalakja, Bovaryné között...
 
Kísérőfilm: Maradék (FR-HU) animációs rövidfilm, angol nyelven, magyar felirattal, (14’), 2015, rendező: Bánóczki Tibor, Szabó Sarolta
1000 Ft

21h Kocsmatúra – Ne csak együnk, igyunk is! Koccintson velünk kedves íróink törzshelyén!/
Találkozó: Batthyány tér, a Szent Anna templom előtt
 
Kocsmatúránk Budára vezet: megidézzük Petri Györgyöt, Tandori Dezsőt, Bereményi Gézát és másokat, s szövegeik segítségével nézünk a pohár fenekére. Csak 18 éven felülieknek és az irodalom rendszeres fogyasztóinak ajánlott program! A túrát Krusovszky Dénes és Urfi Péter vezeti. A részvételi díj tartalmazza a fogyasztást. 1500 Ft