Átszállás #3 // Indusztriális séta az Északi Járműjavító Dízel Csarnokában

​A PIM és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös programsorozata

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közös programsorozatának harmadik alkalma különleges sétára invitál: a Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című időszaki kiállításban a tömegközlekedés különböző arculati elemei; mozdonyok, villamos és autóbuszok, illetve az ezekhez tartozó állomáshelyek, autóbuszpályaudvarok, vonatállomások kerülnek terítékre.

Arra keressük a választ Péterffy-Cserháti Katalin vasúti muzeológus és Mascher Róbert formatervező iparművész segítségével, hogy a funkció mellett, milyen esztétikai szempontok érvényesültek e sajátos „indusztriális térhálózat” megalkotásakor.

A programra látogatók a séta során helytörténeti ismertetőt hallhatnak, megismerkedhetnek a magyarországi vasutak történetével, illetve abba is betekintést nyerhetnek, hogy egy formatervező, miként látja a síneken és a különféle kötöttpályás útvonalakon közlekedő gépjárműveket. Milyen esztétika érvényesül e közlekedési eszközök megalkotásakor. Végül szóba kerül, hogy a forma és a funkció, miként békíthető össze, illetve, hogy klasszikus értelemben véve egyáltalán „szépnek” kell-e lennie egy tömegközlekedési eszköznek. 

A programon József Attila, Kassák Lajos, Szijj Ferenc és Babits Mihály verseit hallhatjuk Fehérvári Péter színművész előadásában. Az eseményt Sirokai Mátyás költő, zenész ütőhangszeres játéka „színesíti”.

Jegyvásárlás

FONTOS! A programra javasoljuk a 15.30-ra érkezést a biztos, kényelmes belépés érdekében. Munkatársaink kísérik Önt az előadás helyszínére.

Dátum: 
2022. augusztus 27. 16.00
Helyszín: 

Északi Járműjavító Dízel Csarnok (1101 Budapest, Kőbányai út 24-28)