Ady-ünnep a költő születésének 139. évfordulóján

A Medve Színpad és a Magyar Virtuózok műsora három részben

Közreműködnek irodalmárok, meghívott vendégek, többek között dr. Szörényi László irodalomtörténész és Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

 

18 óra

Dankó Pista, Az örök Ady-rege- zenés rítus Ady Endre nyomán

„Adyt idézve " égből lopott magyar lelkű nóta " minden olyan zene, ami a történelmünket, múltunkat hozza elő mindennapjainkban játszi könnyedségű, fülbemászó dallamokkal. Keleti mentalitásunk, gyökereink kidaloltattak, a városi ember, a suszter fütyülte a huszadik század elejétől ez új, akkor vadonatúj dallamokat. Gyönyörű népdalaink mellett egyre nagyobb teret hódított magának több műfaj. Az egyik ilyen régebbi időkre vissza vezethető zenei vonal a verbunk, a következő a népdalok, a kuruc nóták, a Dankó Pista és elődei által kialakított magyar nóta, az ezektől a dallamoktól nem idegen cigányzene és operett. E zenei műfajok különös módon hatottak egymásra és nagy ívű pályát futottak be, nem csak a magyar nyelvű területeken. Furcsa az a tény is, hogy mind a mai napig nem találták meg ezek a műfajok a már a század elején jelen levő és azóta is lelkünket, szellemünket talán legjobban értő és dalokban megfogalmazó dalosunkat Ady Endrét. Pedig Ő a magyar költészet egyik legnagyobb dalos óriása, akinek a dalai szinte adják magukat nagy mélységű múltunk és vátesz módon megélt jövőnket a dalok segítségével mindennapjainkba becsempészni.” Halmy György

Szereplők: Kékkovács Mara/Bánfi Kata és Berényi Dávid színművészek,

Zongorán közreműködik: Rossa László/Borzsák Réka

Hegedűn közreműködik: Zámbó Judit és Sárközi Dávid

Zeneszerző: Rossa László

Szerkesztő, rendező: Halmy György

 

19:15 – 19:30 Szünet

 

19:30

A Magyar Virtuózok Kamrazenekart 1988-ban alapította Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára a főiskolán végzett fiatal tehetséges tanítványaiból. A kamarazenekar több mint 25 éve a magyar komolyzenei élet kiemelkedő szereplője, napjainkban a legtöbbet foglalkoztatott zenekar. A repertoár a Barokktól a 20. századi zenéig terjed. Olyan zeneszerzők művei csendülnek fel koncertjeiken, mint Bach, Vivaldi, Mozart, Haydn, Tchaikovsky/Csajkovszkij, Verdi és Bartók, stb. Megalakulásuktól kezdve igen sikeres külföldi pályafutást mondhat magáénak az együttes, koncerteztek az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Indiában, Dél-Koreában, Dél-Amerikában és Európa majd minden országában. A számtalan koncert meghívásnak köszönhetően a Magyar Virtuózok Kamarazenekar mára a legismertebb zenekarrá nőtte ki magát kategóriájában. A 2013 évtől neves külföldi művészekkel közös hazai koncertek és híres magyar könnyűzenei együttesekkel is együtt dolgoztak. Rendszeresen koncerteznek többek között a Papp László Budapest Sportarénában, a Budapest Kongresszusi Központban, a MÜPÁ-ban, a Mátyás templomban és saját koncerttermükben a Virtuózok Hangversenyteremben.

 

A Magyar Virtuózok komolyzenei műsora

Corelli: Concerto op.6 no.8

Bach: d-moll kettősverseny BWV 1043

Puccini: Crisantemi

Mozart: F-dúr Divertimento KV 138

Liszt: Angelus

Liszt: II.magyar rapszódia

 

20:45 – 21:00 Szünet

 

21:00

Válaszúton - színházi rítusjáték Ady Endre és Radnóti Miklós verseire

Ki hinné, hogy Ady és Radnóti bizonyos versei ugyanarról szólnak, tökéletesen összesimulnak, akár ha egy toll írta volna őket. Apokaliptikus víziót festenek egy korról, mely nem csak a holocaust kora, de a mai jelen jellemzése is, pedig nekik akkor ez még távoli jövő. Profetikus, zavarba ejtően személyes látomás, a tudatosan halálba készülők tisztánlátásával.

Szereplők: Bánfi Kata és Berényi Dávid

Zenei közreműködők: Szakál László (zongora) és Jáger Dávid (gitár és indiai hangszerek)

Zeneszerző: Bánfi Kata, Szakál László, Jáger Dávid

Forgatókönyvíró, rendező: Halmy György

 

Belépőjegy: Bronz - Erkélyes terem (kisterem) – 1000 Ft és Silver - Díszterem (nagyterem) - 2200 Ft megvásárolható a concertbudapest.com és a jegy.hu oldalon.

Dátum: 
2016. november 22. 18.00