A varázsló kertje

Csáth Géza életművéhez kapcsolódó interdiszciplináris tanácskozás

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a KRE BTK Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet és a PPKE BTK Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet szervezésében

Petőfi Irodalmi Múzeum, 2020. október 29–30.

A járványhelyzet miatt zárt körben, az előadók részvételével került megrendezésre a konferencia, az előadások megtekinthetőek itt:

http://videotorium.hu/hu/channels/4965

Tisztelt Konferencia!

A Covid- 19 járványra való tekintettel, mint oly sok más programot az évben, a Csáth Géza emlékkonferenciát is végül virtuálisan kellett megrendeznünk.

A sors kellemes iróniájának is felfogható, hogy mivel Csáth nyitott volt a technikai újítások, formabontó találmányok témája iránt (gondoljunk csak A repülő Vucsidolra), így ez a (kényszer)megoldás tulajdonképpen az író személyéhez is meglehetősen közel áll. E rendkívüli helyzet folytán az online jelenlét valamennyiünknek új, szokatlan terep, amelyben komfortosan jelen lenni mindenkinek nagy kihívás és megannyi kísérletezés folyamata. A konferencia előadói a tudomány jegyében vállalták e kísérletezést és túllépve a nehézségeken, adoptálva a technikai lehetőségeiket elkészítették a felvételeiket. E határokon és városokon átívelő technikával meg tudtuk oldani, hogy akinek lehetősége volt rá elküldhette az előadását, amivel össze tudott állni többé-kevésbé az a program, ami hosszú hónapok alatt szerveződött. Az előadásokon bemutatott, több tudományágat is érintő új kutatási eredmények és izgalmas szempontok mindenképpen gazdagítják a Csáth életműről szóló szakirodalmat és alapkutatást. Sajnos különféle, érthető okok miatt nem minden, a konferenciára jelentkező kutató tudta elküldeni az előadását. Ezeket reményeink szerint a készülő tanulmánykötetben fogjuk írásos formában a többivel együtt viszontlátni. A műfaj szomorú oldala, hogy a konferenciaelőadásokra reflektáló, pezsgő tudományos eszmecsere elmaradt, de bízunk benne, hogy valamikor a közeljövőben megrendezhetjük a felmerülő kérdések és vitaszekciók workshop-ját, ahol élőben mindezt bepótolhatjuk.

A szervezőbizottság nevében:

Sidó Anna muzeológus