Emigráció

Nem a megfelelő Flash Player van a gépen A legújabb verzió letölthető innen.
You need to upgrade your Flash Player Download new flash player from here.

„Menekült innen, erről a hűtlen darab földről, amelyet ők annyi szenvedéssel, annyi hősiességgel védtek meg, s amely most hűtlenül elhagyja őket, hogy egy nagy bérkaszárnyát vegyen a hátára örök időkre.
A kapuból még visszanézett egyszer. Mint aki a hazáját hagyja el örökre. És abban a nagy fájdalomban, mely erre a gondolatra a szívét összeszorította, csak egy csöppecske, csak egy nagyon kicsi vigasztalás vegyült. Ha már szegény Nemecsek nem érte meg azt, hogy a gittegylet bocsánatkérő küldöttségét fogadhassa, legalább nem érte meg azt sem, hogy elveszik tőle a hazáját, amiért meghalt.”
 
(Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk)
 
*
 
„Kezdődni úgy kezdődik, hogy az ember úgy érzi magát, mint egy turista. Érett férfikorban elmenekült valahonnan Párizsba vagy Londonba, vagy Rio de Janeiróba vagy New Yorkba. A város tetszett vagy nem tetszett, az ember lélegzett, nézett járt, evett, ivott, aludt, lakott, létezett, és turistának érezte magát. Aztán múltak a hónapok. Majd az évek. A turista nem ment haza. A turista megragadt. A turistából: emigráns lett. Az egészségesből: beteg.
[…]
Az ember egyre jobban ugyanaz marad, aki volt, mialatt körülötte minden egyre jobban kezd különbözni attól, aminek eleinte látszott. Az ember egyre mélyebben kénytelen belekeveredni az új életbe, tehát egyre több helyen üti meg magát. Tipikus emigránstragikum az, hogy az ember önmagát szokja meg, ahelyett hogy a környezetét szokná meg.”
 
(Molnár Ferenc: Egy itteni betegségről, amelynek neve: emigráció)
 
*
 
„Molnár Ferenc huszonöt év óta, öt világrész legnagyobb színpadi szórakoztatója. Vajon a következő nemzedéket is mulattatni fogják-e Molnár vígjátékai? Aligha. A fiak nem igen szoktak nevetni azokon a színpadi fogásokon, melyek az apákat, valaha megnevettették.”
 
(Hatvany Lajos: Molnár Ferenc halhatatlansága)
 
*
 
"A világot egybefoglaló szeretet éppoly megvalósíthatatlan, és épp azokból az okokból megvalósíthatatlan álma az emberiségnek, mint a határtalan gyorsaság a mozgásban. Ehhez sem elég erős az anyag, ehhez is gyönge az ember. De a krisztusi álom épp azért maradt kétezer év után is olyan friss és illatos és olyan hódító, mint az első napjaiban volt, mert  magában hordta és hordja a megvalósíthatatlanság fájdalmas és örökkön izgató gondolatát."
 
„Sok évvel ezelőtt, amikor fiatal voltam és gondtalanul éltem, az élet nyerteseinek társaságában éreztem otthon magamat. most csak a vesztők népes családjában érzem magam otthon.”
 
(Molnár Ferenc: Útitárs a száműzetésben)

kapcsolódó anyagok
Darvas Lili Molnár Ferencről 
galéria