Bélyegen A Pál utcai fiúk

A Magyar Posta bélyeg kibocsátásával köszönti a mű születésnapját

100 évvel ezelőtt jelent meg Molnár Ferenc klasszikussá vált ifjúsági regénye: A Pál utcai fiúk. A centenárium alkalmából a Magyar Posta bélyegkibocsátással tiszteleg a méltán világhírű mű és alkotója előtt.

 
Mostantól egy négy darabból álló miniatűr műalkotás, „bélyeg kisív” is elviszi az író és műve halhatatlanságának üzenetét a világ minden pontjára. Az alkalmi bélyeget dr. Csáki György, a Magyar Posta Zrt. elnöke ünnepélyes keretek között bocsátotta útjára, 2007. április 10-én, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyermekkönyvtárában.
 
Molnár Ferenc 1907-ben írt regényét, a józsefvárosi gyerekek felemelő történetét, jól ismerik itthon és a nagyvilágban. Generációk tanultak hősiességet, becsületességet és bátorságot a Pál utcai fiúktól, s miközben sorról sorra haladva élték át az izgalmas történetet, észrevétlenül fedezték fel az olvasás gyönyörűségét.
 
A Magyar Posta a bélyegkibocsátással azt a nemes hagyományt követi, hogy letegye Magyarország névjegyét a világban, azaz bemutassa mindazt, amire mi magyarok büszkék vagyunk. Régi mondás, hogy a bélyeg oktat, nevel. S valóban, sok ismeret, tudás szerezhető meg e tárgyi emlékek által. Ezért nemcsak a felnőtt gyűjtők, hanem a gyermekek is nagyon szeretik, nem véletlen tehát, hogy a gyermekek körében is alakulnak bélyeggyűjtő körök, amelyek szerveződését a Magyar Posta immáron 30 éve az Ifjúságért feláras bélyegek, évről évre történő megjelentetésével is segíti. A ma megjelenő kisív az sorozat legújabb tagja. A felárból befolyó összeget az ifjúsági bélyeggyűjtők támogatására ajánlja a Posta.
(A nyomtatásnál, sajnos, megfordították a negatívot, így úgy néz ki, mintha Molnár balkezes lett volna. Ez egy tévedés: jobbkezes volt, jobb kézzel írt és a jobb szeme volt rossz, mindig abban hordta a monoklit. Kár, hogy már nem tudták kijavítani a kiadott bélyegeket!)
 
Az ünnepélyes bélyegkibocsátáson gyermekek is jelen voltak, sőt számot is adhattak ismereteikről egy kvízjáték keretében, majd az esemény zárásaként, a Magyar Posta jóvoltából közös tízóraival ünnepelték a nevezetes évfordulót.
 
A bélyeg kisív Benedek Imre grafikus művész tervei alapján, 200.000 példányban készült a Pénzjegynyomdában. Össznévértéke 700 forint, ami a 4 darab 160 forintos címlet árából és a 60 forint bélyegfelárból tevődik össze.