Megújult a PIM-portál!

Megújult a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapja

Az információs társadalom hálózati kultúrájában az elmúlt években bekövetkezett változások, az ismeretközlő információátadás új kommunikációs felületeinek megjelenése feladat elé állította a múzeumokat is. Szembe kellett néznünk azzal, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum internetes megjelenése felett eljárt az idő. A www.pim.hu honlap szerkezetében és technikai feltételrendszerében sem tudott az új kihívásokra megfelelően válaszolni. A hatalmas képi, szöveg- és hangadattárolásnak, a megfelelő vizualitás követelményeinek és a biztos szolgáltatásnak nem felelt meg. Új portálra és megújult megjelenésre lett szükségünk ahhoz, hogy gyűjteményi katalógusainkat, adatbázisainkat, s programkínálatunkat korszerű navigációs eszközzel mind gyorsabban, s mind szélesebb közönséghez tudjuk eljuttatni. Ennek érdekében még a tavalyi évben elkezdődött a munka, amelynek eredményeként a PIM arculata és a honlapja megújult. Az arculat kialakításában partnerünk volt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), annak a honlapon történő alkalmazásában, illetve az új honlap fejlesztésében pedig az Integral Vision Kft.

A kreativitás, a modern technológiában való jártasság elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum elérje, hogy arculata megfeleljen a kor kihívásainak, és olyan felületeken is érzékelhetővé tudja tenni az irodalom közelségét, mint a honlap. A tervekben megvalósuló modern szellemiség jól tükrözi a múzeum filozófiáját és küldetését, miszerint a hagyományok megtartása mellett modern, a fiatalokat is megszólító designnal szerettünk volna a közgyűjtemények csapatában jelen lenni.

Újraterveztünk és újrastrukturáltunk több évtizednyi tartalmat, majd megkerestük azt a formát, amely a leginkább illik az új arcunkhoz. Ebben a munkában segített az Integral Vision elhivatott csapata, akik módszeresen végigvittek azon a folyamaton, melynek megújult webhelyünk lett az eredménye.

A pim.hu tartalmait négy fő téma köré szerveztük (KIÁLLÍTÁS, ESEMÉNY, MÚZEUM, TANULÁS). A kiállítások mellett egységes nézetbe szedtük az általunk szervezett eseményeket, válogattunk a PIM gyűjteményeiből, a Tanulás címszó alatt a kutatók, valamint a formális és informális tanulási alkalmakat keresők, tárlatvezetéseink, foglalkozásaink iránt érdeklődők találhatnak információt. Új formát adtunk a kapcsolatfelvételt megkönnyítő telefonkönyvnek is. Számos külső adatforráshoz kapcsolódva jelentősen bővítettük a kereshető anyagok tárházát, így több, mint egymillió különböző tartalom érhető el közvetlenül a portál keresőjéből. Újrastrukturáltuk a hangképtárunkat, a PIM Médiatárat, olyan aloldalakat alkottunk újra, mint Márai Sándor dedikált aloldalát, és a kortárs magyar irodalom digitális lenyomatát, a Digitális Irodalmi Akadémiát. A főoldalon, az oldal tetején a kiemelt tartalmak között lapozhat az oldal olvasója, a lap alján pedig gyors eléréssel a leggyakrabban keresett címszavak között tud válogatni.

Jó böngészést kívánunk minden kedves látogatónak!

 

A projektben közvetlenül részt vettek (videó):

 

PETŐFI IRODALMI MÚZEUM

E. Csorba Csilla főigazgató

Bagi László

Bánki Zsolt

Benedek Anna

Brávácz Alexandra

Cséve Anna

Erlitz János

Füle Ágnes

Gulyás Gabriella

Mészáros Tibor

Németh Dániel

Palkó Gábor

Radics Péter

Rozbroy Viktor

 

 

MOME

Vargha Balázs – tanszékvezető, MOME Tervezőgrafika Tanszék,

MOME, a Tervezőgrafika Tanszék hallgatói

Petri Zsolt – igazgató, Projekt- és Fejlesztési Iroda 

Zombory Júlia – projektmenedzser, Projekt- és Fejlesztési Iroda

 

 

INTEGRAL VISION

Kulcsár Zsolt

Fülöp Szilárd Gábor

Tikász Vince

Csáki István

Such Dávid

Varga Tamás

Brückner Tamás

Viola Anikó

Borsa Péter

Szabó Anikó

Takács Anna

 

Kérdése van? Kérjük írjon a sajto@pim.hu e-mailcímre, szívesen segítünk!