World Wide Petőfi - az MNM és a PIM közös pályázata közgyűjteményeknek

(Majdnem) World Wide Petőfi

Petőfi mindenkié

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai fókuszú, pályázata közgyűjteményeknek online tárlatok létrehozására és kooperatív múzeumpedagógiai programok megvalósítására

A pályázat célja:

Petőfi „magyarrá tette a tájat”, az az érzésünk támadhat, hogy mindenhol járt, mindenhol kapcsolódik hozzá (ritkaság ha csak) egy történet. A pályázat célja, hogy a Petőfi bicentenáriumra működő, termékeny, elsősorban múzeumpedagógiai szakmai hálózatot hozzon létre, s így Petőfi valóban mindenkié lehessen.

A sikeresen pályázó közgyűjtemények létrehozzák saját online tárlatukat / tárlataikat a Thinglink platform segítségével és választott, Petőfihez kapcsolható műtárgyakkal, emlékekkel bekapcsolódnak egy – akár országhatárokon is átívelő – közös élő, online múzeumpedagógiai programokat kínáló, közgyűjteményi hálózat felépítésébe és munkájába.

A pályázat leírása:

A pályázó közgyűjteménynek minden – legyen technikai vagy múzeumszakmai, módszertani – segítséget megadnak a Nemzeti Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai, hogy létrehozzák saját online kiállításukat és azt feltöltsék számukra releváns tartalmakkal, illetve kapcsolódó programokat dolgozzanak ki.

A Thinglink fiók létrehozása, a 3D panorámafotók elkészítése, a tárlat véglegesítése nem igényel anyagi ráfordítást! 

Az elkészült tárlatok választott elemeinek kiemelésével együtt olyan közös kiállítást hozunk létre, mely lehetővé teszi a kooperatív, élő, online vezetéseket.

A pályázat ütemezése:

Május 9. pályázat beadásának határideje

Május 16. pályázatok elbírálása

Július 1. online tárlatok elkészülése

Nyári szünet

Szeptember közös élő online foglalkozások kidolgozása

Október foglalkozások meghirdetése

A MNM és PIM vállalása:

  • Technikai és szakmai támogatás minden résztvevőnek a virtuális tárlat, illetve az online múzeumpedagógiai programok létrehozásában.

  • Egységes grafikai arculat biztosítása.

  • Az együttműködés, illetve a létrejövő múzeumpedagógiai portfólió kommunikációja, népszerűsítése jellemzően honlapon és a social media felületeken.

  • A projekt koordinálása.

A pályázó vállalása:

  • Egy – saját célok és igények mentén létrehozott – online kiállítás „felépítése”. 

  • Részvétel a közös online tárlat létrehozásában.

  • Kooperatív élő, online múzeumpedagógiai foglalkozások tartása. (A foglalkozások gyakorisága a pályázó saját döntése, nincs elvárt „minimum”.)

  • A cél eléréséhez nem anyagi forrásokra, mint inkább szakmai odaadásra van szükség. Mind a saját tárlat felépítése (anyaggyűjtéssel minimum 1 hónap), mind a közös online vezetések kidolgozása, portfólióvá alakítása (szintén minimum egy hónap) idő- és lelkesedés igényes folyamat.

Pályázati feltételek:

Legalább egy Petőfihez kapcsolódó tárgy (köztéri szobor, műtárgy, stb.).

Google forms jelentkezési lap kitöltése és elküldése a pályázati határidő lejárta előtt. (https://forms.gle/zhmME76TADQLdUGTA)

Referenciák:

Milyen is egy Thinglink-tárlat? 

A Magyar Nemzeti Múzeumban https://mnm.hu/hu/online-foglalkozasok-diakoknak

A Petőfi Irodalmi Múzeumban: https://pim.hu/hu/online-muzeumpedagogia

 

Milyen egy élő, online vezetés?

Március 15… de tényleg? Közös múzeumpedagógiai foglalkozás https://www.youtube.com/watch?v=cMTGT0iBfmM

Amennyiben bármi kérdése lenne, ne habozzon és írjon az alábbi email címre: mnm.pim.1848@gmail.com

 

Jelentkezés: https://forms.gle/zhmME76TADQLdUGTA