Ady 42

FOGLALKOZÁSOK

„Gondolod, hogy szívig-láttál”
„Egy fényképen láttam meg az arcát, és megszerettem” - meséli Boncza Berta Adyról írott visszaemlékezésében. De vajon hogyan találkozott a leányintézeti 16 éves lány és a zaklatott életű költő élete? Hogyan születik a rajongás? Lehet-e feltétel nélkül szeretni valakit, akit csak egyetlen fényképről ismerünk? Milyen hosszú út vezet egy levéltől a házasságig?
Az Ady Emlékmúzeumban folyó interaktív óra során a résztvevők felelevenítik Ady és Csinszka megismerkedésének történetét, valamint fényképek, levelek, visszaemlékezések elemzésével kerülnek közelebb e két nem mindennapi egyéniség megismeréséhez. Ady és Csinszka utolsó közös otthonában és tárgyai között bepillanthatnak a 20. század eleji magyar művészvilág egy szegletébe is.
Időtartam: 1 óra
Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emléklakás

„Minden vagyok, amit vártál”
Milyen lehet annak az embernek az első otthona, akinek évekig öt bőröndben van minden holmija? Miről mesélhet a kíváncsiskodónak egy ember személyes tere és tárgyai? Hogyan adott otthont Boncza Berta Ady Endrének?
Az interaktív foglalkozás a 20. század elejének lakhatási kérdései, a személyes tér élménye felől mesél Ady Endre éltének utolsó szakaszáról. A költő szövegeit, verseit és visszaemlékezéseket is feldolgozó beszélgetés során Ady Endre és Csinszka közös otthonába is betekintünk.
Időtartam: 1 óra
Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 
Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Ady Emléklakás

VÁROSI BARANGOLÁSOK

Ballagtam éppen…
Városi séta középiskolás diákoknak
Kalapban, néhány furcsa füstös gondolattal fejében Ady Endre halad el mellettünk, a Lónyai utcában lévő szerkesztőségbe siet épp. Menjünk utána! Alkossunk vele kávéházi asztalnál, búcsúztassuk tolongó gyászolók körében, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Vágjunk neki az utcáknak egy bőrönddel, ahogyan ő tehette egykor.
Sétánk a Petőfi Irodalmi Múzeumból indul, és a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.
Középiskolás diákoknak ajánljuk
Időtartam: 90-120 perc
Ára: 10.000 Ft csoportonként
Maximális létszám: 25 fő

SZAKMAI RENDEZVÉNYEK

Mag hó alatt
Pedagógus programsorozatunk első állomásaként Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékezünk meg az Ady Emlékmúzeumban (Veres Pálné utca 4-6.) és a frissen nyílt Ady42 kiállításban (PIM). Milyen kérdéseket érdemes felvetni az eseménynek és kontextusának felelevenítése során?  Hogyan lehet hitelesen közvetíteni Ady Endre életművét, beszélni életének utolsó szakaszáról? A kiállítás kurátora, Hegyi Katalin kalauzol majd minket a kiállításban, és a mindkét tárlatban tartott vezetés során megismerhetik új foglalkozásainkat is. Találkozzunk, hogy együtt gondolkodhassunk!
Időpont: január 28. hétfő 17:00
Helyszín: kezdés a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Regisztráció: muzeumped@pim.hu
A program ingyenes!