Ady 42

FOGLALKOZÁSOK

Határok

A függőség természetrajza Ady Endre és Csáth Géza életében és művészetében

Mit jelent az, hogy valaki valaki függő? Mitől függ? Hogyan? S legfőképpen, miért lett függővé? S hogyan jelenik meg ez a valamihez kötöttség, végletes kiszolgáltatottság az írásban? Vagy maga az írás lenne az?

Megannyi kérdés, melyek célja, tabuk nélkül beszélni a függőség természetrajzáról irodalmi szövegek segítségével, egyéni sorosokon keresztül.

Időtartam: 1 óra

Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emléklakás / Csáth - A varázsló halál 

 

„Föltámadtam, jaj, föltámadtam”

 

„Én azt várom: valaki majd
Hivni fog
S édes, meleg szájjal
Sugja meg majd, hogy ki vagyok.”

 

Ki volt Ady Endre életében, mit jelentett halálában, hogyan emlékeztek meg róla kortársai, és hogyan emlékezhetünk rá mi, múlandóság és állandóság keresztmetszetében?

Ady Endre halálának 100. évfordulójára készült foglalkozásunk az eseményt történelmi, közéleti, magánéleti kontextusában állítja a fókuszpontba. Az Ady Emléklakás és A föltámadás szomorúsága című emlékkiállítás megtekintése során a résztvevők interaktív feladatok segítségével alakítják ki saját Ady-képüket.

Időtartam: 90 perc
Ára: 500 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emlékmúzeum, A föltámadás szomorúsága (PIM)

„Gondolod, hogy szívig-láttál”

„Egy fényképen láttam meg az arcát, és megszerettem” - meséli Boncza Berta Adyról írott visszaemlékezésében. De vajon hogyan találkozott a leányintézeti 16 éves lány és a zaklatott életű költő élete? Hogyan születik a rajongás? Lehet-e feltétel nélkül szeretni valakit, akit csak egyetlen fényképről ismerünk? Milyen hosszú út vezet egy levéltől a házasságig?
Az Ady Emlékmúzeumban folyó interaktív óra során a résztvevők felelevenítik Ady és Csinszka megismerkedésének történetét, valamint fényképek, levelek, visszaemlékezések elemzésével kerülnek közelebb e két nem mindennapi egyéniség megismeréséhez. Ady és Csinszka utolsó közös otthonában és tárgyai között bepillanthatnak a 20. század eleji magyar művészvilág egy szegletébe is.
Időtartam: 1 óra
Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)
Kapcsolódó kiállítás / Helyszín: Ady Emléklakás

„Minden vagyok, amit vártál”

Milyen lehet annak az embernek az első otthona, akinek évekig öt bőröndben van minden holmija? Miről mesélhet a kíváncsiskodónak egy ember személyes tere és tárgyai? Hogyan adott otthont Boncza Berta Ady Endrének?
Az interaktív foglalkozás a 20. század elejének lakhatási kérdései, a személyes tér élménye felől mesél Ady Endre éltének utolsó szakaszáról. A költő szövegeit, verseit és visszaemlékezéseket is feldolgozó beszélgetés során Ady Endre és Csinszka közös otthonába is betekintünk.
Időtartam: 1 óra
Ára: 250 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 
Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Ady Emléklakás

VÁROSI BARANGOLÁSOK

Ballagtam éppen…

Városi séta középiskolás diákoknak
Kalapban, néhány furcsa füstös gondolattal fejében Ady Endre halad el mellettünk, a Lónyai utcában lévő szerkesztőségbe siet épp. Menjünk utána! Alkossunk vele kávéházi asztalnál, búcsúztassuk tolongó gyászolók körében, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. Vágjunk neki az utcáknak egy bőrönddel, ahogyan ő tehette egykor.
Sétánk a Petőfi Irodalmi Múzeumból indul, és a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.
Középiskolás diákoknak ajánljuk
Időtartam: 90-120 perc
Ára: 10.000 Ft csoportonként
Maximális létszám: 25 fő

SZAKMAI RENDEZVÉNYEK

Mag hó alatt
Pedagógus programsorozatunk első állomásaként Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékezünk meg az Ady Emlékmúzeumban (Veres Pálné utca 4-6.) és a frissen nyílt Ady42 kiállításban (PIM). Milyen kérdéseket érdemes felvetni az eseménynek és kontextusának felelevenítése során?  Hogyan lehet hitelesen közvetíteni Ady Endre életművét, beszélni életének utolsó szakaszáról? A kiállítás kurátora, Hegyi Katalin kalauzol majd minket a kiállításban, és a mindkét tárlatban tartott vezetés során megismerhetik új foglalkozásainkat is. Találkozzunk, hogy együtt gondolkodhassunk!
Időpont: január 28. hétfő 17:00
Helyszín: kezdés a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Regisztráció: muzeumped@pim.hu
A program ingyenes!