Archívum

Terek, falak, ajtók

Ki léphet be az ajtón? Kit, mit és hogyan engedünk be az életünkbe? Hol vannak a mi láthatatlan ajtóink, hogyan néznek ki belső tájaink? Foglalkozásunk az elengedés és ragaszkodás, a beengedés és bezárkózás ellentétpárjai mentén foglalkozik Szabó Magda Az ajtó című regényével. A résztvevők kiemelt szövegrészletek, intertextuális párhuzamok és drámajátékok segítségével gondolkodhatnak el az emberi kapcsolatok dinamikájáról, a titkok és traumák feldolgozásáról, és az egyéni sors megélésének lehetőségeiről. Foglalkozásunkat 15-18 éves korosztálynak ajánljuk.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Annyi titkom maradt...” száz éve született Szabó Magda (PIM)

Szép új világ

Hogyan lehet avantgarde műveket értelmezni, miért lehet szép a varrógép és az esernyő véletlen találkozása a boncasztalon? Hogyan lehetséges „Két, látszólag összebékíthetetlen valóság társítása egy látszólag oda nem illő térben”?

S mi köze mindennek a kommunizmus, szocializmus ideológiájához, a szép új világba vetett kitartó hithez, magához Kassák Lajoshoz, illetve művészetéhez?

A foglalkozás során a diákok bepillantást nyerhetnek az avantgarde meghatározó képzőművészeti törekvéseibe, illetve megismerkedhetnek az 1920-as évek világformáló ideológiáival, hogy egy kollázsban maguk is megalkossák saját 2017-es utópiájukat vagy éppen disztrópiájukat.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja) 

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Kassákizmus -  Új művészet – A bécsi MA az avantgárd nemzetközi hálózataiban

Félrefordító

fűzfapoéták játéka

Emlékszünk-e vajon kinek a fordításában olvastuk a Rómeó és Júliát, a Bűn és bűnhődést, vagy éppen Homéroszt? Ki lehet az a szövegek mögött megbújó, rejtélyes ember, aki számunkra sokszor ismeretlen nyelvek közt tolmácsol és akit ennyire elkerül a reflektorfény? Iparos mesterember, ihletett művész vagy netán maga a Műfordító-gép? Hogyan fordított Babits Mihály, Devecseri Gábor vagy Szabó Lőrinc a 20. században és hogyan dolgozik ma Parti Nagy Lajos és Tandori Dezső?

A foglalkozás során a diákok választ kapnak mindezekre a kérdésekre és maguk is megtapasztalhatják, milyen nehéz és kalandos vállalkozás a (mű)fordítás, és milyen szórakoztató is lehet játszani a nyelvvel.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 forint a foglalkozás díja

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Műfordítógép - a műfordítás műhelyei (PIM)

s lesz „a világ otthonunk”?

Az 1956-os forradalom és szabadságharc sorsfordító eseménye volt a XX. századi magyar történelemnek, és számos emigrációba kényszerült művésznek, írónak.

Mit olvashatunk ki a külföldi, átmeneti menekültállomásokon készült portrék meggyötört vagy éppen reménykedő arcaiból? Mi hogyan döntöttünk volna, ha a maradás és a távozás között kellett volna választani? Hogyan konstruálódik a személyes és a kollektív múlt? Van-e igazság?

A foglalkozás során a kérdésekre a diákok maguk keresik saját válaszaikat, a kiállításban fellelhető élettörténeteken (Agota Kristof, Ata Kandó, Bálint Endre, Ignotus Pál, Márai Sándor, Sylvia Plachy) keresztül, hogy személyes viszonyt építsenek múlttal, elnyomással, szabadsággal, meneküléssel.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 forint a foglalkozás díja

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: "Ilyen nagy dolog a Szabadság?..." emigráció - forradalom – művészet (PIM)

Étel és Irodalom

Nem csak Szindbád a magyar irodalom egyetlen ínyence. Kinek mit jelentett egy tál étel? A foglalkozás során kiderül, milyen szerteágazó irodalom és evés kapcsolata. Miért jut Jókairól elsőként a bableves az eszünkbe? Hogyan ünnepelték Máraiék a Húsvétot? Mire vágyakozott az éhező József Attila? Hogyan lehetett az étel a veszte Kis Jánosnak, Móricz Zsigmond Tragédiájában?

S milyen viszonyban volt az étkezéssel Arany János, Kosztolányi Dezső és családja, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Örkény István, Pilinszky János és Petri György?

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 forint a foglalkozás díja

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Írói fogások - terítéken az irodalom (PIM)

Sárkányok mindig lesznek

– avagy „dehogy fogok megkomolyodni”

Erre a foglalkozásra olyan kalandos kedvű középiskolás csoportok jelentkezését várjuk, akik nem hiszik el, hogy a sárkány barlangjába csak gyerekfejjel érdemes belépni, és akik szívesen vállalkoznak egy mulatságos sárkánykalandra.

Milyen is lenne a Nagy Királylány Határozó? Minek küzd a sárkány, ha Karinthy Frigyes szavaival „nincs az a suszterlegény, vagy tüdőbajos költő”, aki nem győzi le a mese végén? Vajon alkalmas alapanyag a sárkány, hogy egy Örkény István stílusában fogalmazott egyperces „hőse” legyen? S hogyan hangzik, ha ugyanazt a Lewis Carroll abszurd verset a királylány, a hős, vagy épp a sárkány szavalja el?

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Sárkányok mindig lesznek (PIM)

Ez bejött!

A diákok az Ez bejött! - Új szerzemények A-tól Z-ig című tárlathoz kapcsolódó, aukciót szimuláló foglalkozás során játékos és izgalmas helyzeteken keresztül ismerkednek meg a műgyűjtők és múzeumi vezetők meglepően kalandos, sőt esetenként rejtelmes hétköznapjaival.

Hogyan vásárolnak a múzeumok műtárgyakat? Milyen története van egy tárgynak? Mennyit fizetnek egy-egy kincsért? Hogyan épül egy kiállítás? Klasszikus és kortárs írók – többek közt Radnóti Miklós, Petőfi Sándor, Jókai Mór, Arany János, Esterházy Péter, Nádas Péter, Nemes Nagy Ágnes, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor – fotói, személyes tárgyai, kéziratai kerülnek kalapács alá.

Így ismerkednek meg a résztvevők - magában a kiállítói térben - az írók magánéletének egy-egy meghatározó mozzanatával, sorsfordító eseményével, történelem és alkotó ember ellentmondásos viszonyával, és a szerelem örök témájával.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 forint a foglalkozás díja

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Ez bejött! (PIM)