Pályázat - János vitéz virtuális emlékkiállítás

DIGITÁLIS IRODALMI PÁLYÁZAT ÖTÖDIKES OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

 

Kedves Pedagógusok!

Ha van ötödikes osztályotok és szeretnétek igazán emlékezetessé tenni a János vitéz élményét, íme egy különleges lehetőség:  2021 márciusában virtuális kiállításépítő workshopokat tartunk, amelyben a résztvevő osztályok új szereplőkkel, kalandokkal bővítik a János vitéz világát és az így megfogalmazott történeteket egy közös online tárlatban teszik közzé. 

 

A jelentkezés egy pályázat keretében zajlik, ahova a János vitéz “elfelejtett” szereplőiről szóló rajzokat, történeteket várunk. Olyan műveket amelyek a mű világát eddig még nem ismert, egyedi kalandokkal, karakterekkel egészítik ki. 

A legjobb alkotóközösségek ingyenes online vezetést kapnak a Petőfi kiállításon és elkészíthetik saját virtuális kiállításukat, mi pedig biztosítjuk a koncepció megvalósulásának technikai hátterét. 

A projekt anyanyelvi és digitális kompetenciákat is fejleszt, közösségépítésnek sem utolsó, nektek pedig azért érdemes csatlakozni, mert ingyenes hozzáférést biztosítunk a Thinglink - virtuális kiállításépítő alkalmazáshoz, ezen kívül egy külön alkalommal számotokra is otthonossá tesszük ezt a később is remekül használható prezentációs eszközt.

A projekt két, vagy igény szerint három alkalomból áll, amelyet egy gyorstalpaló továbbképzés egészít ki a résztvevő pedagógusok számára.  A második alkalom, maga a kiállításépítés és itt átadjuk nektek az irányítást, de bármilyen kérdésre azonnal válaszolunk akár élő bejelentkezéssel. Ez a foglalkozás levezethető egyedül is, de az az ideális, ha be tudtok vonni még valakit, aki jelen  tud lenni, hogy a párhuzamosan dolgozó csoportokat közösen tudjátok segíteni.  

 

Gyorstalpaló továbbképzés a Thinglink lehetőségeiről a résztvevő pedagógusoknak

Akár projektenként többen is részt vehettek rajta, sőt ahogy már említettük, kifejezetten bátorítjuk a segítők bevonását. 

Időtartam: 45 perc

Mi fog történni?

 1. Bemutatjuk a Thinglink lehetőségeit: Hogyan adjunk hozzá tartalmakat egy kép vagy egy  virtuális tér tetszőleges pontjaihoz?Hogyan készítsünk saját virtuális teret?

 2. Elkészítjük a saját Thinglink fiókotokat, megmutatjuk, hogy tudjátok felvenni a diákokat és létrehozzuk a PIM-mel közös projektetek felületét.

 3. Egyeztetjük, hogy milyen formában tudjuk segíteni a gyerekekkel való közös munkát: például szívesen konzultálunk még veletek vagy a teljes csoporttal a közös kiállításépítés előtt vagy  szívesen bejelentkezünk élőben az alkotás közben, hogy menet közben is bármilyen kérdésre tudjunk válaszolni.
   

Első alkalom: Online vezetés a PIM Petőfi kiállításán az egész osztálynak 

Élő bejelentkezéssel bemutatjuk nektek a Petőfi Irodalmi Múzeum Ki vagyok én? - Petőfi választásai című állandó kiállítását a Thinglink interaktív felületén. 

Időtartam: 45 perc

Második alkalom: Közös kiállításépítés

Ezen az alkalmon átadjuk az irányítást nektek: a továbbképzés alapján, és az osztály ismeretében teljesen szabad kezet kaptok, hogy milyen keretek között komfortosan megvalósítható a közös kiállításépítés.

Ha bármilyen segítségre van közben szükségetek, folyamatos készenlétben tudunk állni - akár élő bejelentkezéssel is. 

Harmadik alkalom: kiállításmegnyitó  (opcionális):

Amennyiben igény és idő van rá, szívesen reflektálunk a gyerekek munkáira egy külön, élő bejelentkezés alkalmával, ahol a csoportok meg tudják mutatni az alkotásaikat.

Tudjuk, a János vitézre szánható órák száma véges, így ha ez túl sok lenne, írásban küldünk visszajelzést az osztálynak. 

Időtartam: 15-20 perc - létszámtól függően​

Technikai feltételek:

 • Stabil internetkapcsolat 

 • Kivetítő + hangosítás - vagyis, hogy az egész osztály számára hallhatóan és láthatóan meg tudjunk jelenni és meg tudjuk osztani a képernyőnket

 • Az összes csoport számára elérhető online tárhely

 • Az összes csoport számára elérhető közös felület a Thinglinken (egy tanári fiók és 4-5 diák fiók szükséges hozzá, amit természetesen segítünk elindítani)

 • Szükség van arra, hogy a gyerekek 4-5 fős csoportokban együtt tudjanak dolgozni egy digitális eszköznél (ideális esetben tablet vagy számítógép) 

 • Prezentációs lehetőség a gyerekek számára a kiállításmegnyitó során - ez ugyanazzal a géppel megoldható, mint amin keresztül az élő bejelentkezés létrejön

PÁLYÁZATI INFORMÁCIÓK: 

A Pályázat feltétele a János vitéz ismerete.
Jelentkezni a mellékelt, János vitéz pályázat című feladatlap kitöltésével lehet. 

Alapvetően teljes osztályközösségek jelentkezését várjuk, ami azt jelenti, hogy osztályonként annyi feladatlapot küldjetek, ahány csoportra osztottátok őket.
A feladatlapokat jpg formátumban, szkennelve várjuk.

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu
Jelentkezési határidő: február 28.
Foglalkozások: 2021. március
Kapcsolattartó: Kádár Anna
 
Bármilyen kérdéssel keressetek bátran a fenti emailen vagy a 20 327 85 53 telefonszámon. 
 
 
CsatolmányMéret
PDF ikon janos_vitez_palyazat.pdf183.36 KB