Március15 - másképp

Március másképp

Újra forradalom

Hogyan lehet (forradalmian új a módszer), egy kiürült kávészacskóból, ahelyett, hogy vívódnánk, melyik szelektív szemetesbe gyömöszöljük, forradalmi pénztárcát készíteni, legalább olyan szépet, amilyet Szendrey Júlia hímzett Petőfinek a jeles nap alkalmára?  Hogyan lehet hulladék papírból könyvborítót fűzni, amibe utána akár összes költeményeinket becsomagolhatjuk? Hulladékból használati tárgyakat teremtünk az Ősök csarnokában.

A forradalmi (újrahasznosított anyagú) pénztárcák kitalálója "rezsó". 

vasárnap 10:0015:00

Dzsenkó, a Petőfi-rajongó kiscsikó – forradalmi restaurálás

Eredjünk az egykor élt, kimondottan lázadó személyiségű, kíváncsi természetű kiscsikónak és gyűjteményének nyomába! Keressük meg a Károlyi-palota rejtett zugaiban, amit nekünk, az utókornak őrzött meg! S bukkanjunk rá a meglehetősen maszatos, aggasztó állapotú, de évszázadokkal ezelőtti kincsekre és gyűrjük fel ingujjunkat, hogy restauráljuk talált tárgyainkat!

vasárnap 10:0011:00

Életkor: 5–10 év

Maximális létszám: 25 fő

Az én Nemzeti dalom

Hány kézirata van a Nemzeti dalnak? És miért született belőle ennyi? Mennyit javított a szövegen Petőfi Sándor? Mivel nyomtatták ki a híres művet a Landerer nyomdában? Miről szólhat nekünk 2020-ban a Nemzeti dal? Barangoljuk be együtt a Petőfi-tárlatot és keressük meg saját válaszainkat!

vasárnap 11:0012:00

Életkor: 8–12 év

Maximális létszám: 30 fő

Petőfi másképp

Schlotter Mira és Ökördi Laura, két gimnazista, a 48 másképp – Ifjúsági novellák 1848-ról című kötet ihletésére egy egészen más Petőfivel ismertet meg bennünket ezen a rendhagyó tárlatvezetésen. Lesz meglepetés (még vendég is), rádöbbenés, csodálkozás és semmiképpen sem lesz udvarias unalom.

vasárnap 14:0015:30

Életkor: 14+

„Forradalom van, barátom…”

Szomszédolás – A PIM és az MNM közös sétája

Belegondoltál már abba, milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a tüntető tömeggel? Hol ébredt a forradalmi nap hajnalán Petőfi Sándor? Kik voltak azok a fiatalok, akik ennek a nagyszabású megmozdulásnak az élére álltak? Milyen eszközeik voltak, hogyan mozgósították az embereket, milyen szimbolikus cselekedetekkel hívták életre az összetartást? Milyen társadalmi-történelmi körülmények között bontakozott ki a márciusi forradalom?

Rendhagyó tárlatvezetésre invitál minden érdeklődőt a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum. Sétánkat a Károlyi grófok egykori palotájában kezdjük, amely ma irodalmi gyűjtemények tárháza, az alkotási folyamatokat, a kultuszt, egy szöveg mibenlétét kutatja és tárja a nyilvánosság elé. Ezt követően megyünk át az első magyar múzeumnak otthont adó épületbe, amely a nemzet fogalmának alakulásában és változásában játszott fontos szerepet, a jelenben pedig meghatározó társadalmi jelenségek felől teszi hozzáférhetővé a történelmet.

Ismerjük meg a PIM állandó kiállításának tükrében az egyéni életúton keresztül Petőfi Sándort, hogy vezetőnkké szegődve kísérjen minket a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol a kor tágabb társadalmi-történelmi kontextusáról mesélnek a kiállítási tárgyak.

Sétavezetők: Bíró Dávid (MNM), Sóki Diána (PIM)

vasárnap 15:0016:30

Felnőtt program

Regisztráció: sokid@pim.hu

A programok ingyenesek.