2014 Május

Május

Lola névjegye

 

Áprilisban volt 91 éve, hogy Márai és Lola összeházasodtak. Csaknem hat és fél évtizedig tartott kapcsolatuk és az író megnyilvánulásai alapján bizton állíthatjuk: házasságuk sok mindennek volt nevezhető, csak hétköznapinak nem.

 

 

Itt elsősorban nem is a sokak által ismert "esetekre" (Mezey Mária, Tolnay Klári) gondolunk, hanem az "írófeleség" irodalmi életünkben nagyon változatos módon megnyilvánuló megvalósulására kettejük viszonyában. Sárközi Márta szerint a magyar írófeleségek buták voltak, csak férjük műveit olvasták és egyetlen tevékenységük az volt, hogy veszekedést szítottak férjük és más írók között. Lola ebben a tekintetben egészen más volt. Értő módon tudott hozzá szólni beszélgetésekhez, tudott elhallgatni férje mellett, ha arra volt szükség, remek érzékkel kezelte férje szeszélyeit és maga is ír szép csendben: több száz jegyzetfüzetnyi naplót, melynek olvasója férje lesz, Lola 1986-ban bekövetkezett halála után.
Életük utolsó évei görög sorstragédiára emlékeztető, a Napló 1984-1989 hű tükröt ad erről. A képen látható elegáns és visszafogott névjegy hűen tükrözi L. jellemét.