2014 Augusztus

Augusztus

Furkó Zoltán: Márai Sándor üzenete című kötete

 

Az író San Diegó-i lakásába csak kevesen juthattak be felesége és János fia halálát követően. Ha voltak ebben az időben "bizalmi emberei", mindenképpen ezek közé tartoztak azok, akikkel hosszasabban beszélgetett vagy visszatérő vendégnek számítottak.

 

 

Erős Györgyi volt közülük az egyik, aki a fentieket elmondhatta és Furkó Zoltán a másik. Utóbbi különösen "nagy kegyben" részesült, mivel Magyarországról érkezett, fotókat és hangfelvételeket készíthetett és nem utolsó sorban több alkalommal kérdezhette Márait szabadon a múltról, életről és irodalomról, művekről és emlékekről. Ennek lenyomata a Márai Sándor üzenete című kötet, mely mára forrásértékűvé vált, hiszen az íróval készült utolsó, nagyobb és összefüggő beszélgetéseket tartalmazza.
A szerző többször említette, hogy készül e kötet javított-bővített kiadására és még több olyan nem közölt felvétele van, mely teljesebbé teheti Márai Sándor portréját. Sajnos e kiadásra nem kerülhetett sor, Furkó Zoltán július 3-án elhunyt. Márai mellett rá is emlékezünk az egykor honlapunk számára rendelkezésre bocsátott fotóval.