2012 Május

Május

Lola a Sorrentóba tartó hajón

 

E rovatban törekszünk arra, hogy minél több Máraival kapcsolatos tényt, dokumentumot kiemeljünk az ismeretlenség vagy az íróval kapcsolatban másodlagosan kezelt ismeretanyag köréből. Gyakran ide sorolják Lola személyét is.

 

 

L. - ma már mindeki tudja, hogy e nagybetű az író feleségét jelöli s hosszasan el lehet tűnődni rajta, Lola vajon miért e formában jelenik meg a Márai-naplókban, verscímekben. Előbbiben még indokolható, hogy a diárium irodalmi jellegét erősíti, ha kevésbé beazonosíthatóak a személyek. Mégis, általánosnak mondható gyakorlat az írónál, hogy csak néha nevezi teljes nevén feleségét. Valószínűleg intim szféráját védendően is teszi ezt, kizárni akarva ezzel a külvilágot legszemélyesebb szférájából.
Talán egyszer megjelenhetnek Lola naplói is és előkerülhetnek még vele kapcsolatos egyéb dokumentumok is, melyek kiemelik őt az ismeretlenségből s megerősíthetik gyanúnkat: Márai és felesége csaknem 63 éves kapcsolata (és valószínűleg már a polgári házasságuk előtti két-három év) egy életre szóló erős szövetséget rejt. A fotó 1963-ban vagy 1968-ban készült Dél-Olaszoszágban.