2009 Szeptember

Szeptember

A Márai-hagyaték dobozának felirata

 

Különös talán egy feliratot választani a hónap "tárgyának", mégis érdemes emlékezni arra, hogy némi viszontagság után tizenkét évvel ezelőtt érkezett haza a Márai-hagyaték Torontóból. Az eltelt több mint egy évtized számos eseménye, kiadványa, filmje és tudományos publikációja táplálkozott a hazaérkezett majd' kéttucatnyi doboz kincseiből.

 

 

A torontói Vörösváry Kiadó huszonkét kartondobozban szállította Budapestre a Márai-relikviákat (kéziratait, könyveit, használati tárgyait, hangszalagjait), melyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyeztek el letétként. Az elmúlt, évtizednél is hosszabb idő, minden szempontból kiemelkedő publikációkkal gazdagította a Márai-képet. A folyamatosan megjelenő teljes napló (idén 1953-ig jelennek meg az író jegyzetei), konferenciák és Márai-napok, Európát, Észak- és Dél-Amerikát megjárt kiállítások, képeskönyvek sora bizonyítja a hagyaték rendkívüli gazdagságát.
Okkal remélhető, hogy a folytatás sem marad el az eddigiektől, hiszen a napló teljes sorozata, a Szabad Európa Rádióban elhangzott jegyzetek kiadás előtt állnak, levelezése is tartogat meglepetéseket, nem beszélve Lola naplóiról.