2009 Február

Február

Márai az Ujság szerkesztőségében

 

Az itt bemutatott, kevéssé ismert fotó 1935-ben készült akkori lapja, az Ujság szerkesztőségében. A kissé megkopott fotón is jól kivehető az újságba-író Márai mindennapi környezete: asztalán (és jobb kezében) az elmaradhatatlan cigaretta. S látható még többek között írói mestersége „kezdete és vége”: tintásüveg és kezében valamelyik elkészült könyve.

 

 

Az író legtermékenyebb publicisztikai korszaka esik kora liberális lapjánál töltött időszakra. Nem ritka, hogy egy lapszámban két-három írása is megjelent, s ebbe nem tudjuk beleszámítani a név nélkül megjelent cikkeit.
Az újságíró a pillanatnak ír; de a pillanat tartalma is lehet látomás. Gyufaszálnyi világosságot gyújtani napról-napra tömegek eszméletének homályában, szemmel tartani ízlést és ízléstelenséget, kézmozdulattal utat mutatni, megfélemlíteni fondorkodó és lappangó kalandorokat, s közben néha felkiáltani: emberek vagyunk, ne feledjétek! – ez az újságírás.
Ezt a gyufaszálnyi világosságot jelentették naponta a Márai-cikkek és tárcák, melyek legjavát kötetben is megjelentette (Műsoron kívül, Bolhapiac, Kabala) az e lapnál töltött időszak alatt. 1936 decemberében a nagy hagyományokkal rendelkező Pesti Hírlap újságírója lett.