2009 December

December

Márai új emléktáblája és domborműve Segesden

 

Ritkán adódik olyan alkalom, hogy egyidőben, ugyanazon helységben egy emléktáblát és egy domborművet is kapjon valaki. Ez történt Máraival november 24-én a somogy megyei Segesden, ahol a templomban és a falu múzeumában a kultusz e két rekvízítumát lelplezték le. 

 

 

Honlapunk életében is kivételes alkalom, hogy egymás után két hónapban is ugyanazon vonatkozás adja A hónap Máraija rovat témáját. E kivételt azért is tesszük, mert az I. Márai Sándor Emléknap programjától teljesen függetlenül választottuk ki bemutatásra az előző hónapban Máraiék egyházi házasságának dokumentumát.
A segesdi emlékművekkel a Márai-életmű újabb állomása került középpontba, s lassan egy világtérkép lesz magrajzolható az író életének egyes momentumait megörökítő városokból, emlékhelyekből.
A templom bejárata mellett található emléktáblát Borza Miklós plébános szentelte fel a család és számos megemlékező jelenlétében. A domborművet (Czimbalek Lajos alkotását) a napot záró irodalmi estet megelőzően lelplezték le.
S hogy mindez nem csak egy hirtelen fellobbanásból született, mutatja az is, hogy minden év november 24-én különböző programokkal, kiállításokkal emlékeznek Máraira és feleségére Segesden.

 

galéria