2008 Augusztus

Augusztus
Emléktábla Nápolyban

 


1948. szeptember 29-én kelt levelében azt írja Márai Genfből Paulay Erzsinek: Egy hónapja vagyunk itt és október második felében készülünk Itáliába. A tervek szerint egyenesen Nápolyba utazunk, ahol Marton Lajos vesz lakást számunkra. A telet ott töltjük; a későbbi útitervek még bizonytalanok.

 

 

 
A dél-olasz város 1948 októberének végétől csaknem négy évig adott otthont a Márai-család számára a Via Nicola Ricciardi 7. szám alatt.A lakcímmel kapcsolatban kételyek merültek fel, mert ugyan az említett lakcímre érkeztek levelei, ugyanakkor innét nem nyílik olyan kilátás az öbölre, mint amilyenről naplójában többször is ír. Valószínűleg a diáriumában is említett, Marton Lajossal (felesége nagybátyja) lebonyolított lakáscsere a „rejtély” megoldása.
Különös ellentmondás, hogy a Halotti beszéd című verse is a város Posillipo nevű részén születik 1951-ben; Posillipo jelentése: szabadulás a mindennapi gondoktól.
2000. szeptember 28.-án avatták fel a Csíkszentmihályi Róbert által készített emléktáblát egykori lakóházán. Olasz és magyar nyelvű feliratának szövege: „1949 és 1952 között itt élt Márai Sándor (1900-1989) magyar író, a XX. század világirodalmának kiemelkedő alkotója.” Az emléktáblát Győri Enikő Magyarország római nagykövete avatta fel.
 
(A fotót Jáky Judit készítette)