Kiállításaink

A rab Kazinczy nyomában

Kemecsei Balázs és Dobák Diána fényképei Kazinczy Ferenc szövegeivel és rajzaival

A Kazinczy Ferenc Társaság kis küldöttsége az író születésének 250. évfordulója tiszteletére 2009 őszén zarándoklaton követte a rab Kazinczy útját, s az általa említett helyeken készült több száz felvételből adunk mutatót kiállításunkon az író szövegeivel, rajzaival kiegészítve.

GÖRBE TÜKÖR Karinthy a kávéházban

Karinthy-ábrázolások, -relikviák, -kéziratok, valamint korhű, a 20. század elejéről származó tárgyak és az írót egykor megihlető technikai eszközök láthatók a PIM-Magyar Nyelv Múzeuma új kiállításában Széphalmon.

Ott látok egy aranyágat… Archaikus népi imáink nyelvi világa

A kiállítás 11 tablóján Erdélyi Zsuzsanna archaikus népi ima-gyűjtéseinek legkülönlegesebb darabjai elevenednek meg. Ebben a kiállításban nyelv és folklór, népi hitvilág és népművészeti tárgyi emlékek alkotnak sajátos egységet. 

Széphalmi irodalmi herbárium

A természet hívó szavát a legjobban, legtisztábban talán az élet minden apró rezdülésére figyelő művészek értik meg. A testet tápláló zöldségek-gyümölcsök, a szemet gyönyörködtető és a szépség erejét hirdető virágok, a lelket megszólító fák hol magasztos-komoly, hol játékos-derűs gondolatokra ihlették s ihletik anyanyelvünk mestereit. Széphalmi herbáriumunkban e gondolatokból válogatunk. 

ÍRÁSPONT

Íráspontunk képeket villant fel a tollforgatás sok évezredes történetéből, miközben lehetőséget kínál arra, hogy látogatóink kipróbálják a különféle írástechnikákat. Installációnk az íróasztallal, az alkotást segítő tárgyakkal azt a környezetet idézi meg, amelyben az írás szertartássá válhat.

Beszélő helynevek

Anyanyelvünk gazdagságát és játékosságát kihasználva az itt bemutatott 9 mondatba 48 hazai település nevét építettük be, sajátos módon szólaltatjuk meg néhány városunk, községünk nevét.

NYELVLESEN. Kalandozások a nyelv körül

A bemutató különlegessége, hogy nem statikus ismeretátadásra, bemutatásra épül, inkább múzeumpedagógiai tapasztalatokon alapuló szerepjáték, melynek során a látogatók az érdekes, szórakoztató információk mellett egyben reflektáltabbá válhatnak saját és környezetük nyelvhasználatára is.  A „kalandjáték” során a vendégek jobban bele tudják élni magukat a tárlat miliőjébe, ezért könnyebben rögzül az átadni kívánt információ.

Magyar Örökség: a „Beszélni nehéz” anyanyelvi mozgalom története

A magyar beszédművelési mozgalom történetét mutatja be Péchy Blanka 1960-as kezdeményezésétől egészen napjainkig. 

Titkok titka. A magyar nyelv múltja, jelene és jövője

Titkok titka. A magyar nyelv múltja, jelene és jövője címmel épült meg A Magyar Nyelv Múzeuma nagyszabású, interaktív állandó kiállítása, a széphalmi intézmény legfontosabb tartalmi egysége. A tárlat alapcélja az, hogy a 21. század igényeinek megfelelően, a kor technikai lehetőségeit felhasználva, gyerekeket és felnőtteket egyaránt megmozgató, ismeretterjesztő módon tudományos és kreatív, ösztönző módon játékos formában mutassa be nemzeti kultúránk alapjának: anyanyelvünknek a titkait, szépségeit és történetét. 

Kazinczy Ferenc Emlékcsarnok

Az emlékcsarnok 1876 óta fogad látogatókat. Mai berendezése 1882-től fokozatosan alakult ki, az ereklyék összegyűjtésében Becske Bálintnak, az író lelkes unokájának vannak hervadhatatlan érdemei. A Kazinczy Emlékcsarnokban megtekinthető többek között Kazinczy néhány személyes használati tárgya, rajza és kézirata, több egykorú portréja.