Kiállítások, 2021

 • február

  A magyar indiánozás nyomában

  Az indián mint metafora, életalakító tényező, gyerekkori emlék nemzedékek sorát kötötte össze, azok közé az alapszavak közé tartozott, amikhez szinte mindenkinek fűződött valamilyen érzelmi viszonya. Ha körül kellett írni, akkor barátságról, hősiességről, erkölcsi nemességről, természetszeretetről, hűségről beszéltek. Ez a nyelvben megőrzött hagyomány, ami erősen kötődött a veszélyeztetettséghez, a vereséghez, föld- és jogfosztáshoz, megaláztatáshoz, a túlerővel szembeni elbukás mitológiájához, mára szinte teljesen elenyészett.

  A kiállítás nyitva 
  2021. február 22. - 2021. december 31.
 • szeptember

  Mészöly–Pilinszky 100

  Miért Mészöly?

  A kiállítás nyitva 
  2021. szeptember 1. - 2022. január 2.
 • Dante hatása a magyar irodalomban, képzőművészetben és zenében

  Dante magyarországi fortunája nagyon korán kezdődött: első Anjou királyunk, Károly Róbert apja szerepel a Paradicsomban. Feltehetően Nagy Lajos király udvarában már volt egy illusztrált kódex, amely a nagy művet tartalmazta. Egyes motívumait felhasználta Janus Pannonius és Balassi Bálint is. A hasonló történelmi helyzet is inspirálta Arany János egyik legrejtélyesebb művét, a Dante című ódát, amelyet később (1865) elküldött a firenzei 600. évfordulós ünnepségek pályázatára.

  A kiállítás nyitva 
  2021. szeptember 15. - 2021. december 31.
 • A kiállítás a Visegrádi Négyek országainak legjobb kortárs illusztrátorainak munkásságából mutat be válogatást. A 16 alkotó illusztrációs grafikái nagyméretű printeken és az eredeti könyvekben egyaránt tanulmányozhatóak majd. A tárlat a világszínvonalú közép-európai illusztrációs művészet új tendenciáit reprezentálja.

  Kurátorok: Kellermann Viktória műfordító és Révész Emese művészettörténész.

   

  A kiállítás nyitva 
  Bártfay-terem
  2021. szeptember 23. - 2021. október 17.
 • A Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi című időszaki kiállításán kamaratárlat nyílt Molnár-C. Pál rajzillusztrációiból.

   

  A kiállítás nyitva 
  2021. szeptember 29. - 2021. december 31.