Sajdik Ferenc: Vivát Petőfi!

pop-up kiállítás a PIM udvarán

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján a 93 éves, Kossuth-díjas grafikusművész, Sajdik Ferenc fellapozta a költő útirajzait, naplószövegeit, és belőlük visszatekintett rá az élő Petőfi, az ellentmondásokkal teli ember alakja: a nemes lelkű, a hirtelen haragú, az igaz barát, a szenvedélyes veszekedő, a szerelmes, az eszmék megszállottja, a folyton úton lévő. Sajdik tustolla a nemzet nagy költőjének életrajzi anekdotái mögül a nagyon emberi és nagyon szerethető Petőfit varázsolja elénk.

Sajdik joviális, kedves, finom humorral átszőtt képi világa sokunk számára otthonosan ismerős, gyerekkori emlékeket idéz: a Ludas Matyi legendás karikaturistája, Csukás István mesefiguráinak életre keltője rajzfilmsorozatai (Pom Pom meséi; A nagy ho-ho-horgász) és gyerekkönyv-illusztrációi révén generációk vizuális nevelődésében játszott meghatározó szerepet. Irodalmi karikatúráival új műfajt teremtett, az 1980-as évektől objektkép-karikatúrákon jelenítve meg a magyar irodalom nagy alakjait.  Petőfi Sándorral régóta, mondhatni, baráti viszonyban van. Megrajzolta Petőfi és Arany levelezését (Mosolygó Sándor és Somolygó János, 1999), valamint Petőfi komikus eposzát (A helység kalapácsa, 2008). Tárlatunk Sajdik Vivát Petőfi! – Élet-rajzok című, a Holnap Kiadónál 2022-ben megjelent könyvébe nyújt betekintést.

A PIM udvarán felállított és a Károlyi-kert nyitvatartási idejében, reggel 8-tól napnyugtáig szabadon látogatható, kétnyelvű kiállításon Sajdik rajzai mellett Petőfi szövegek (Úti jegyzetek; Úti levelek Kerényi Frigyeshez), napló- és versrészletek olvashatók magyarul és angolul.

A kiállítás nyitva 
PIM Kert
2023. augusztus 7. - 2023. december 15.