János vitéz emlékkiállítás

DIGITÁLIS IRODALMI PÁLYÁZAT ÖTÖDIKES OSZTÁLYOK RÉSZÉRE

 

Kedves Pedagógusok!

 

Ha van ötödikes osztályotok és szeretnétek igazán emlékezetessé tenni a János vitéz élményét, íme egy különleges lehetőség:  2022 áprilisában virtuális kiállításépítő projektnapok megvalósításához keresünk ötödikes osztályokat és pedagógus partnereket. A résztvevő osztályok új szereplőkkel, kalandokkal bővítik a János vitéz világát és az így megfogalmazott történeteket egy közös online tárlatban teszik majd közzé. 

A jelentkezés egy pályázat keretében zajlik, ahova a János vitéz “elfelejtett” szereplőiről szóló rajzokat, történeteket várunk. Olyan alkotásokat, amelyek a mű világát eddig még nem ismert, egyedi kalandokkal, karakterekkel egészítik ki. 

A három legjobb alkotóközösség ingyenes online vezetést kap a Petőfi kiállításon és elkészíthetik saját virtuális kiállításukat, mi pedig biztosítjuk a koncepció megvalósulásának technikai hátterét. A beküldött pályaművek egy új múzeumi gyűjtemény első darabjai lesznek. 

Érdemes körülnézni a tavalyi kiállításokon, hogy képet kapjatok a lehetőségekről.  

Miért érdemes jelentkezni? 

A projekt anyanyelvi és digitális kompetenciákat is fejleszt, közösségépítésnek sem utolsó, nektek pedig azért érdemes csatlakozni, mert ingyenes hozzáférést biztosítunk a Thinglink - virtuális kiállításépítő alkalmazáshoz, ezen kívül egy külön alkalommal számotokra is otthonossá tesszük ezt a később is remekül használható prezentációs eszközt.

Mennyi időre lesz szükség? 

A tavalyi tapasztalataink alapján a pályázat elbírálása után összesen körülbelül 4-5 tanítási óra szükséges a virtuális kiállítás megvalósításához, ezen kívül a pedagógusok részére kétórás továbbképzés tartunk. Az első felkészítő óra után a kiállítás megvalósításának levezénylését átadjuk a kísérő pedagógusnak - amellett, hogy természetesen minden technikai segítséget megadunk a háttérből. 

Milyen lépésekben zajlik majd a munka? 

Gyorstalpaló továbbképzés a Thinglink lehetőségeiről a résztvevő pedagógusoknak 

Akár projektenként többen is részt vehettek rajta, sőt kifejezetten bátorítjuk a segítők bevonását. 

Időtartam: 120 perc

Online vezetés a PIM Petőfi kiállításán az egész osztálynak 

Élő bejelentkezéssel online órát tartunk nektek a Petőfi Irodalmi Múzeum Ki vagyok én? - Petőfi választásai című állandó kiállításának terében. A vezetésen természetesen nagy hangsúlyt kap majd a János vitéz szövege és keletkezéstörténete, bemutatjuk Petőfi élettörténet tárgyait ezen kívül egy kicsit a színfalak mögé is bekukkanthattok és kiderül hogyan épül fel egy online kiállítás a Thinglink felületén. 

Időtartam: 45 perc

Önálló munka: Online kiállításépítés

Ezen a ponton átadjuk az irányítást a kísérő pedagógusoknak: a továbbképzés alapján, és az osztály ismeretében teljesen szabad kezet adunk, hogy milyen keretek között komfortosan megvalósítható a közös kiállításépítés.

Ha bármilyen segítségre van közben szükség, folyamatos készenlétben tudunk állni - akár élő bejelentkezéssel vagy egy külön technikai bemutatóóra formájában.

A tavalyi pályázók tapasztalatai alapján a felkészülés csoporttól függően körülbelül 2-3 tanítási órát ezen kívül otthoni munkát igényel. 

Kiállításmegnyitó 

Reflektálunk a gyerekek munkáira egy külön, élő bejelentkezés alkalmával, ahol a csoportok bemutatják az alkotásaikat.

Időtartam: 45 perc

Technikai feltételek:

  • Stabil internetkapcsolat 

  • Kivetítő + hangosítás - fontos, hogy az egész osztály számára hallhatóan és láthatóan meg tudjunk jelenni és meg tudjuk osztani a képernyőnket + mi is halljuk a teljes osztályt

  • Az összes csoport számára elérhető közös felület a Thinglinken (természetesen ezt segítünk elindítani)

PÁLYÁZATI INFORMÁCIÓK: 

A Pályázat feltétele a János vitéz ismerete.

Jelentkezni a mellékelt, János vitéz pályázat című feladatlap kitöltésével lehet. 

Kérjük, a rajzokat külön papírra készítsétek és jpg formátumban, szkennelve küldjétek a feladatlapokkal együtt.

Teljes osztályközösségek jelentkezését várjuk, ami azt jelenti, hogy osztályonként annyi feladatlapot küldjetek, ahány csoportra osztottátok őket.

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu

Jelentkezési határidő: 2022. április 4.

Foglalkozások: 2022. április

Kapcsolattartó: Kádár Anna

 

Bármilyen kérdéssel keressetek bátran a fenti emailen vagy a 20 327 85 53 telefonszámon.

 
CsatolmányMéret
PDF ikon janos_vitez_palyazat_feladatlap.pdf342.12 KB