Megújul a PIM

Napjainkban jelentősen megváltozott a múzeumok társadalmi funkciója. Látogatói és fenntartói elvárás lett, hogy az intézmények speciális ismeretanyaggal, tapintható, kipróbálható tárgyakkal, makettekkel, korszerű eszközökkel szórakoztatva tanítsák a hozzájuk betérőket, az óvodásoktól a szépkorúakig. Mindeközben ezzel ellentétes tendenciaként egyre nagyobb teret nyer a „lassú múzeum” koncepciója, amely az elmélyülésre, az olvasására, a kontemplatív látogatói magatartásra helyezi a hangsúlyt, néhol az „okos eszközök” tudatos mellőzésével.

A Petőfi Irodalmi Múzeum az elmúlt két évtizedben a hazai közgyűjtemények között mindig élen járt innovatív, kreatív megoldásaival, látogatóbarát szolgáltatások megvalósításával.  Tudományos tevékenységével, kiállításaival, kiadványaival, múzeumpedagógiai programjaival és közművelődési rendezvényeivel mind a szakma, mind a látogatók elismerését számtalan esetben kivívta.

Annak érdekében, hogy az országos múzeumnak otthont adó Károlyi-palota megfelelő színvonalon láthassa el feladatait – különös tekintettel a közelgő Petőfi Sándor-emlékévre, mikor a névadónkkal összefüggő kezdeményezéseink kiemelt figyelemre számíthatnak majd – az épület megújítása is szükségessé vált.

A fejlesztés vezérfonala, hogy az intézmény – ahol ez lehetséges – egyszerre hangsúlyozza a befogadó épület műemlék jellegéből fakadó vonzerejét és egyediségét, illetve a mai technológiai megoldásokkal létrehozott múzeumi szolgáltatás korszerűségét, így biztosítva egyidejűleg a friss, élményszerű, ám a múlt értékeit tisztelő összbenyomást.

A kert- és az udvar rehabilitációja és összenyitása a Károlyi-kerttel

A környezetrendezés eredményeképpen helyreáll a történelmi kert és a kastély kompozíciós egysége, jelentősen növelve a helyszín presztízsét. Funkcionális szempontból átjárhatóság valósul meg a Múzeum körút – Károlyi-kert – Egyetem tér útvonalon. A Belváros rendkívül attraktív részévé válik a rekonstrukción átesett kert, amely igazi paradicsom, védett zöld sziget lesz a nyüzsgő városban, amely szabadtéri programoknak, kültéri kiállításoknak is helyet ad majd.

A múzeumoknak a hagyományos funkcióikon kívül egyre nagyobb szerepük van a közösségteremtésben, ennek alakításában és megőrzésében. Ezért fontos, hogy a múzeumot befogadó épületnek legyenek olyan közösségi terei, ahol kisebb-nagyobb csoportok találkozhatnak. Erre szolgál majd a belső udvar, ahol pezsgő közösségi teret tervezünk. A helyszín már önmagában is alkalmas erre a célra, és az onnan nyíló étterem és kávéház csak erősíti ezt a funkciót. A PIM-ben már nagy hagyománya van a nyári rendezvénysorozatoknak, amelyeknek szintén a belső udvar a helyszíne. Így az épület és a kert összenyitásának nyomán egy természetesen fejlődő tér jön létre, melyhez a múzeum a saját tartalmaival járul hozzá, kulturális és szórakozási lehetőséget biztosítva a látogatóknak.

Mindezen fejlesztések hozzájárulnak a PIM látogatottságának növeléséhez, méltóvá teszik a múzeumot kiemelt szerepéhez a Petőfi Bicentenárium időszakában.  

Közönségforgalmi terek fejlesztése

A Károlyi-palota épületének részleges belső felújítása nyomán a múzeumlátogatókat komfortosabb közönségforgalmi területek várják, az épületen belül elkülönülnek a funkcionális egységek. A fejlesztés során kiemelt hangsúlyt kap a bejárati tér (kapualj, pénztár, ruhatár, múzeumi bolt), és a kiállítási területek bővítése és megújítása. Itt egy új lift biztosítja majd az akadálymentes és gyors eljutást a kiállításokhoz. 

A tágasabb terek révén a leendő látogatót már az első pillanatokban pozitív impulzusok érik, majd a kényelmes és átlátható fogadótérben minden fontos információt és kiszolgáló funkciót könnyedén megtalál.

A kiállításoknak helyet adó palotaszárnyban több terem egybenyitásával nagyobb terek jönnek létre. Modernizáljuk a hűtést és a fűtést ezzel biztosítva a kellő műtárgyvédelmet a kiállított tárgyaknak. A fejlesztések nyomán így mind látogatói, mind műtárgyvédelmi szempontból magasabb színvonalú szolgáltatást tudunk nyújtani.

A múzeumi bolt és a kávézó új kialakítása alkalmazkodik a megújuló kerthez, könnyebb megközelíthetőségével ki tudja szolgálni mind az átmenő forgalmat, mind pedig a múzeumlátogatókat.

Épület felújításának belső tervei: Per-AA Műterem Kft.

Kert tájépítészeti tervei: Open Air Design Kft.

Kivitelező: Belvárosi Építő Kft.