Kodolányi János emlékkiállítás és konferencia

Visszapillantó tükör az író születésének 120., halálának 50. évfordulója alkalmából

Kodolányi János kettős jubileuma

Kiállítás és konferencia a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Kodolányi János Egyetem együttműködésében

Kodolányi születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából Visszapillantó tükör címmel emlékkiállítás nyílt a KJE budapesti oktatási központjának galériájában 2019. október 15-én.

A tárlat 10 nagyméretű tablón az író életútjának főbb állomásait, szerteágazó szellemi-eszmei tájékozottságát, kortársaival való ambivalens kapcsolatait, valamint írásművészetének visszatérő témáit, motívumait mutatja be a közgyűjteményekben található dokumentumok, a család által rendelkezésre bocsátott fényképek, illetve az író köteteiből válogatott szövegek által.

A megnyitót követő konferencia a huszadik századi magyar nagyepika egyik meghatározó képviselője életművének újrafelfedezésére nyújtott lehetőséget, búvópatakszerűen létező kultuszára kívánt rávilágítani. Az előadások – melyeket az irodalom, a nyelvészet, a folklorisztika és a történelem tudományának képviselői tartották – az elbeszélések és regények mellett az író kortársaival folytatott hatalmas levelezését is bemutatták, felvázolva élete szociokulturális kontextusát is.

A kiállítás kurátora: Sulyok Bernadett

Helyszín: Kodolányi János Egyetem (1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.)

A kiállítás megtekinthetó a KJE galériájában 2020. április 15-ig.