Kelevéz Ágnes születésnapjára

 

Kelevéz Ágnes, volt kollégánk, jelenlegi barátunk, mindenkori példaképünk 70 éves lett.

1977-től 2016-os nyugdíjba vonulásáig, több évtizeden át volt a PIM meghatározó alakja. Elhivatott muzeológusi munkája, szerteágazó irodalomtörténészi ismerete és segítőkész, kollegiális személyisége a múzeum egyik alappillérévé tette.

Magyar-francia-esztétika szakon végzett az ELTE BTK-n, szakdolgozatát – természetesen – Babits Mihályról írta. Még ebben az évben a PIM Hangtárába került, és innen is vonult nyugdíjba 2016-ban. Közben 1989-től az MTA Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársaként a Babits kritikai kiadás előkészítésén dolgozott, de hat év után visszatért múzeumunkba, és lett a Hangtárnak (későbbi nevén Médiatárnak) osztályvezető-helyettese, majd főosztályvezetője.

Az irodalmi muzeológia minden mozzanata érdekelte, a gyűjteményezést ugyanolyan lelkesedéssel és szakértelemmel végezte, ahogyan a publikálást is. A múzeum hangtárát több mint kétszáz felvétellel gyarapította; hiánypótló életútinterjúkat készített többek között Schöpflin Gyulával, Keresztury Dezsővel, Nemes Nagy Ágnessel, Lengyel Balázzsal, Domokos Mátyással, Balassa Péterrel, Nádas Péterrel.

Szerkesztésében számos tanulmány- és interjúkötet, CD és hangoskönyv jelent meg, így pl. az Irodalmi Múzeum című sorozat kötetei vagy a Nyugat-képeskönyv. Rendezvények háziasszonya, beszélgetések moderátora, tudományos konferenciák és népszerű előadások rendszeres szereplője.

Kiállításrendezési tapasztalata is jelentős: a tucatnyi, általa rendezett kiállítás közül kiemelkedik a nívódíjjal is jutalmazott Nyugat 100 (2008), illetve a 2015-ös Ez bejött! című, korszakösszegző gyűjteményi kiállításunk.

Irodalomtörténészként és textológusként foglalkozott a Nyugat-korszak számos alkotójának munkásságával, de szenvedélyes érdeklődése középpontjában mindvégig Babits életműve áll. A költő egyik legelismertebb kutatója lett. Számos kötet és több tucatnyi Babitsról szóló tanulmányának kiemelkedő összegzése a közelmúltban befejezett monumentális munkája, a költő 1906 és 1910 között keletkezett verseinek kritikai kiadása.

Az MTA Textológiai Bizottság titkára, társelnöke, ebben a minőségben a Kiss József-díj kuratóriumának tagja. 2011-ben Pulszky Ferenc-díjjal tüntették ki.

Kedves Ági, születésnapodon magunknak kívánjuk, hogy még sokáig legyen erőd, kedved szakmai tudásoddal, baráti tanácsaiddal támogatni bennünket!

 

2023. január 11.

 

A PIM munkatársai