Jókai Napok Balatonfüreden –Programok irodalmi léptékkel

A Kecskeméti Énekes Kör és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjével kezdődik a rendezvény, Caldara és Mozart lesz műsoron, Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy vezényletével.

Másnap rendezik meg a hagyományos ünnepséget ezúttal is Jókai egykori villájának udvarán. A ceremónia után közvetlenül irodalmi séta indul az író nyomában Hansági Ágnessel, Kiss A. Krisztával és Górász Péterrel, majd az Irodalmi Magazin Jókai lapszámát ismerhetik meg az érdeklődők.

 Az irodalom mellett könnyed irodalomtörténeti előadásokat is tartanak Szív/kórház/szimpózium címmel a Szívkórházról, az intézményről, ahol több jelentős író, költő kereste a gyógyulás vagy éppen a megpihenés lehetőségét. Anekdoták, történetek, kórlapok, amelyek megvillantják az itt megforduló alkotók személyiségét.

A hagyományos gálaesten a Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti kar művésztanárai és színművész szakos hallgatói lépnek fel az Anna Grand Hotel díszes termében. Este pedig a Jókai hajó fedélzetén lesz nyíltvízi felolvasás és Hoppál Basspoetry Mihály révén izgalmas zenei improvizációk.

Másnap gasztronómia a Koloska-völgyben. Az elmaradhatatlan Jókai-bableves főzőversenyen, mintegy hatvan csapat vág neki a főzésnek. A résztvevők között ezúttal is lesznek ismert közéleti szereplők, színészek. Április 27-én, szombaton már kora reggel előkerülnek a bográcsok, hogy aztán délben mindenki kedvére kóstolhasson, a zsűri pedig kiválassza a legízletesebb bablevest.

Vasárnap a Jókai Emlékházban mesés-bábos tárlatvezetést rendeznek a Bárókerti Bábszínház közreműködésével a gyerekeknek.  Este a Kisfaludy Galériában pedig Rabindranáth Tagore és Lálan dalait szólaltatja meg Parvathy Baul Nyugat-Bengáliából származó bául énekesnő, és Wittek Béla, aki arab lanton kíséri.

Idén ezzel még nem ér véget a rendezvény, hiszen május 1-én Jókai Majális várja a családokat. Színház, tánc, koncert és múzeumi alkotófoglalkozások.

Rendhagyó tárlatvezetést tart Rosta Sándor, az egykori Lipták-ház baráti körének tagja a Vaszary Galériában álló Balatoni nyár – Írófényképek című kiállításon, később József Attila versei elevenednek meg az Andaxínház előadásán. Több alkotó foglalkozás közül lehet majd választani, itt lesz például Szoboszlay András animációs filmrendező, grafikus, illusztrátor, aki a rajzolás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Lehet majd sétálni Laborfalvy Rózával az író emlékházában vagy éppen táncolni a Vadvirágok Blues Band koncertjén.

 

A rendezvény keretében együttműködési megállapodást köt a város a Kaposvári Egyetemmel. A partneri kapcsolat révén, az egyetemen működő Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész diákjai évente legalább négy fellépési lehetőséget kapnak Balatonfüreden, ezzel színesítve a város kulturális életét. Az együttműködés célja, hogy az oktatás és kultúra területén hosszú távú, tartalmas partneri kapcsolat jöjjön létre a város és az egyetem között.

A Jókai Napok részletes programja a város honlapján, a balatonfured.hu oldalon olvasható.