Írók az ablakban

Fotósorozat a karanténban

Különleges időszakon vagyunk túl, a járvány felforgatta életünket, amikor kényszerűen, otthonainkba zártan éltünk, és minden olyan hírnek, beszámolónak örültünk, amiben képet kaptunk számunkra fontos emberekről, művészekről, írókról.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Művészeti Tára fotósorozat készítését kezdeményezte, melynek keretében kortárs írókat kértünk fel, csatlakozzanak projektünkhöz. Azt kértük, engedélyezzék számunkra, hogy olyan fényképet készítsünk róluk, amint lakásuk ablakában vagy ajtajukban látjuk őket, kezükben egy olyan tárggyal, amely a karantén ideje alatt felértékelődött számukra, vagy különleges jelentőséget hordoz, esetleg napi bevett rutinjuk része lett, vagy épp ellenkezőleg: ezek a nehéz napok adták meg fontosságát. Voltak, akik az éppen olvasott könyvet, folyóiratot mutatták meg, mások hobbijukról vallottak tárgyaikkal.

A fotósorozatot közel egy hónapon keresztül a PIM közösségi média felületein tettük közzé, hírt adva arról, hogy a kortárs magyar irodalom képviselői számára ebben a karantén-világban mi jelentette a derű perceit. Honlapunkon most egyben is végiglapozgatható a 29 szerzőről készült fotósorozat, valamint a fotók bekerülnek a PIM Művészeti, Relikvia- és Fotótárának gyűjteményébe is, hogy a jövő olvasói is képet kaphassanak majd a 2020-as koronavírus idején élt alkotók karanténban töltött napjairól.