GYÁSZ

GYÁSZ

 

 

 

2017. június 17-én elhunyt Tarjányi Eszter irodalomtörténész, az Arany János emlékére rendezett Önarckép álarcokban című kiállításunk szakértője. A tárlat koncepciója az ő tanulmánykötetének Arany János és a parodisztikus hagyomány (Universitas, 2013) ihletésében született. A kiállítás az ő alapos filológiai ismeretei, világirodalmi tájékozottsága, a társművészetek iránti vonzalma, pontos, fegyelmezett szövegei nélkül nem jöhetett volna létre. Kedves, fanyar humora, fiatalos, rugalmasan reagáló személyiségének megismerése e munka külön ajándéka volt. 

Tarjányi Eszter a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének docense volt. Széles kutatási területe a kultúratudomány számos problémakörét felölelte. Írt a XIX. és XX. századi irodalmának műfaj-, paródia- és fantasztikumtörténetéről, érdekelte a populáris irodalom története és elmélete, az irodalmi népiesség, az Arany János- és Jókai Mór-filológia. 55 éves volt.

A linken látható a Mindenki Akadémiája című műsorban, ahol a felvétel elején egy rövid portrét is láthatnak. Itt elérhető>

Tarjányi Eszter a kiállításban egy rövidfilmben is látható, Arany Jánosról beszél. Itt elérhető>