Ady megemlékezések halálának 100. évfordulója tiszteletére

#ady42

Ady megemlékezések halálának 100. évfordulója tiszteletére

#ady42

 

„Ady a teljes világot akarta, nem egy akart lenni a jók között, hanem az egyetlen, hiszen ő a kiválasztott, a jövendőmondó, az új messiás, a próféta, a látnok. Ő a tékozló, a kitagadott, az eretnek, a kóbor legény és a városi bujdosó. (…) ő egymagában a költészeti forradalom, nem irányzatok tagja, hanem az egyetlen igazi.” (Háy János: Dózsa György unokája, a lidérces, messze fény)

A száz éve, 1919. január 27-én elhunyt „egyetlenre”, Ady Endrére számos programmal emlékezünk. A föltámadás szomorúsága című, 24-én nyíló kiállításunk nemcsak a halál, a temetés és a gyász pillanatait eleveníti fel, hanem a kultusz születésére is reflektál fotók, relikviák, hangfelvételek segítségével.

Január 25-én, pénteken a Kézirat- és Művészeti tár munkatársai, Borbás Andrea és Kovács Ida muzeológusok előadásai eleven, „nyomozásra sarkalló” hagyományként mutatják fel a költő utóéletét: valóban írt leveleket Ady Endre nevében az öccse, a felesége és a titkára? Mi lett a sorsa a költő által a szemeteskosárba dobott versnek? Kiről említi a költő egyik kritikájában, hogy fiatal festő korában együtt kóborolt és festett Gauguinnel? Este felolvasószínház lesz, Fráter Zoltán darabját adják elő Ady szerelmeiről, Hámori Gabriella, Tompos Kátya, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós színművészek és Beck Zoltán zenész közreműködésével.

Szombaton városi sétán a közelben található Ady-emlékhelyeken kalauzoljuk végig az érdeklődőket, míg este a Kamondy Imre vezette Cabaret Medrano együttes és a Víg Mihály nevével fémjelzett Balaton zenekar öltözteti föl a költőt egy mai underground (rock)sztár köntösébe.

Január 27-én, vasárnap 11-kor Ady Endre síremlékénél, majd 13 órakor az Ady Emlékmúzeumnál emlékezünk a költő halálának századik évfordulójára.