Szépirodalom és szépművészet Szent Margit szigetén

Különleges irodalmi séták

Vallott nekem a Nyulak-szigete

Regék halk éjén. Ime, a titok:

(Ady Endre: Szent Margit legendája)

Szépirodalom, képzőművészet és zeneművészet különleges találkozásának lesznek tanúi a Szent Margit szigetét felfedezni vágyó érdeklődők. A séta során versek, novella- és regényrészletek – Ady, Arany, Gárdonyi, Jókai, Radnóti, Tóth Árpád – segítségével idézzük fel a szűz királylány alakját és fedezzük fel életének fontos helyszíneit: a sziget szakrális helyeit, melyek középkori hangulatát élőzenei kísérettel erősítjük. A romok és a művészsétány bejárása után Kondor Béla egy elfeledett alkotását is bemutatjuk a szerencséseknek, akik a másfél órás időutazáson velünk tartanak.

 

Szakmai konzultáns: Görbe Márk művészettörténész

Közreműködik: Tóth Emese Gyöngyvér (ének, pszaltérium) és Ficza István színművész

 

A program jegyköteles!

A séta időtartama kb. 90 perc.

 

Szakmai partner: Petőfi Irodalmi Múzeum

Sétavezető koordinátor: Nagyvári Ildikó programszervező

 

Gyülekezés, indulás: Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztára (kerengő)

A csoport limitált létszámmal (40 fő) indul. Kérjük, a jegyeket elővételben vásárolják meg jegyirodánkban, vagy online a margitszigetiszinhaz.hu oldalon.

A séták végén a kvízkérdésekre helyesen válaszoló vendégeink között PIM-es irodalmi ajándékcsomagokat sorsolunk ki. A séta napján a megváltott sétajeggyel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad meghatározott előadásaira 50 % kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt a jegypénztárban.

***

A Margitszigeti Színház a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai támogatásával az elmúlt évek nagy sikerét folytatva 2022 nyarán is különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten. A víztoronytól induló tematikus séta során az érdeklődők bejárhatják a neves költőink, íróink által is kedvelt helyszíneket, amelyekhez ismert és kevésbé ismert irodalmi művek, anekdoták kapcsolódnak. Utunk során irodalomtörténészek és művészettörténészek kalauzolnak bennünket, emellett társművészeket is vendégül hívunk, akik saját történeteikkel és alkotásaikkal hozzák közel a Margitszigethez kötődő írónagyságok szellemi örökségét. Többek között Arany, Bródy, Krúdy, Molnár Ferenc és Szép Ernő emlékezetét az énekelt és mondott vers, a zene és a színház összművészeti eszközeivel idézzük meg, összekötve a Margitszigeti Szabadtéri Színpad környezetében található műemlékek és természeti kincsek megismerésével.

Dátum: 
2022. augusztus 7. 16.00