PIM Nyári Fesztivál

Irodalom másképp

2021. június 29–július 11.

PIM Nyári Fesztivál

Irodalom másképp

 

Ünnepeljük együtt a nyarat és az irodalmat egy sokszínű összművészeti fesztivál keretében!

 

A hosszúra nyúlt, kényszerű bezárást követően még szélesebbre tárjuk a kapunkat, mely mögött elfér minden, ami irodalom, színház, film vagy épp muzsika. A PIM hangulatos kertmozija az indiánok örök érvényű világába repíti a nézőket: a gesztenyefák tövében Jim Jarmusch Halott ember című westernjét vetítjük, az elmúlt évtizedek tematikus filmjeiről, indiánábrázolásairól pedig Paár Ádám történész beszélget Kovács Gellért Filmszerésszel.

Különleges irodalmi séták során fedezzük fel a Margitsziget tájtörténeti és kertművészeti emlékeit, idézzük meg Ady Endre személyes Budapestjét vagy barangolunk az Édes Anna regénybeli utcái és százéves hangulatai között. A századforduló irodalmi életét, a kabarék miliőjét idézzük fel a Székely Aladár-kiállításhoz kapcsolódóan, Hirtling István felolvasóestjén az iróniával gyógyító Márai mutatkozik be, Kosztolányit és a korabeli zenei életet az író műveiben felbukkanó zenei motívumokon keresztül vizsgáljuk és szólaltatjuk meg.

 

Idén először a PIM tagintézményei is színesítik a másfél hetes programsorozat palettáját: a Bajor Gizi Színészmúzeum a Róna Viktor és Bács Ferenc emlékére rendezett kiállításaihoz kapcsolódóan kertmozikkal, a Mesemúzeum pedig a kisgyermekes családok számára nyomozással egybekötött sétával, diafilmvetítéssel és hajósinasvizsgával készül, míg új helyszíne, a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhely podcastkészítéssel, romantikus vársétával és fotókiállítással várja a kiskamaszokat.

A Kassák Múzeum grafikai workshopján a litográfia technikájával ismerkedhetnek meg és készíthetik el saját nyomatukat a látogatók, a Költészet és performansz című új kiállítást kurátori tárlatvezetéssel járhatják be, valamint Balázs Eszter Mars és Apolló közt című kötetét is bemutatja a múzeum.

 

 

PIM

2021. június 29. kedd, 20:00

PIM kertmozi: Halott ember

A „Rézbőrű volt az alkony” című, a magyar indiánozás történetét bemutató kiállításunkhoz kapcsolódva Jim Jarmusch filmjét vetítjük. A vetítést megelőzően az indián tematikájú filmekről Paár Ádám történésszel Kovács Gellért Filmszerész beszélget.

Az indián alakja az elmúlt száz év filmművészetében és tömegfilmgyártásában sokféle jelentéssel rendelkez(het)ett. A szabadság, függetlenség, természetközeliség allegóriája éppúgy volt, mint a vadságé, a kegyetlenségé és a megszelídítendő, leigázandó vadoné. Az észak-amerikai indiánfilmek ábrázolása korszakról korszakra, sőt egyazon filmrendező életművének különböző szakaszaiban is változott. Nemcsak az észak-amerikai, hanem az európai és latin-amerikai filmesek is gyakran reflektáltak az indián alakjára, gondoljunk csak a német indiánfilmekre az 1960–70-es években, mind az NSZK-ban és az NDK-ban. Az észak-amerikai indiánábrázolásokon jól nyomon követhetők mind az amerikai indiánpolitika (és általában a kisebbségekhez való viszony) változásai, mind az amerikai társadalom átalakulása. A beszélgetésben felvázoljuk, hogy az indián alakja és jelentése hogyan változott az amerikai és európai filmművészetben, és miként vált az indián népek történetének, néprajzának és életmódjának bemutatása egyre reálisabbá, elszakadva a korábbi romantikus, szentimentális vagy ellenséges ábrázolásoktól.

Belépő: 2000 Ft

 

2021. július 1. csütörtök, 20:00

Élet, bor, humor

Az alig ismert Márai

Az est során az iróniával gyógyító Márait ismerhetik meg a nézők, legyen szó borról, futballról, szépségversenyről vagy egy idős ember házasságáról. Minden sora tanulságos (is) a mai ember számára, miközben az élet fonákságait taglalja, kíméletlen öniróniával és szarkazmussal, bőséges bizonyítékkal szolgál, hogy humorban Ő sem ismer tréfát.

Hirtling István felolvasóestjét Mészáros Tibor, Márai-kutató bevezetője és Tárkány-Kovács Bálint cimbalomjátéka gazdagítja.

A szövegeket válogatta és szerkesztette: Mészáros Tibor

 

Belépő: 2500 Ft

 

2021. július 4. vasárnap, 15:00

Tölgyek alatt, rózsák között a Margitszigeten

Irodalmi séta

„Mi már csak megmaradunk a mesemondás mellett – az új Margitszigetben gyönyörködik a szemünk –, de a lelkünk andalogva mendegél vissza-vissza az elröppent múltba.”

(Krúdy: Szent Margitsziget, 1927)

Sétánkon a korábbi korok tájtörténeti és kertművészeti emlékei is felbukkannak: a József nádor korabeli nyaraló és gazdaság nyomai, a főherceg kori rózsakertészet, Arany tölgyei, a héttörzsű platán és a sziget különös fafajtái mesélnek majd az úton prózában, versben, zeneszóval.

 

Szakmai konzultáns: Eplényi Anna tájépítész

Közreműködik: Biró Szabolcs Maszkura harmonika, ének és Tasnádi Bence színművész

 

Maximális létszám: 30 fő

Gyülekezés, indulás: a Palatinus Fürdővel szemben, a Hétvezér platánfánál

Séta időtartama: max. 90 perc

Sétajegy: 2500 Ft

 

2021. július 5. hétfő, 18:00

Édes Anna-séta

Irodalmi séta

„…csodálatos nyári nap. Forró és fényes. Vizy már átugrott a Polgári Kaszinóba feketézni. Felesége egyedül merengett a rizsfelfújt romjai előtt.” Ez a legjobb pillanat, hogy elinduljunk és meglessük őket szelíden kétségbeesett mindennapjaikon. Bolyongjunk együtt az Édes Anna regény utcáin, pillantsunk be a szereplők ablakain, fedezzük fel, megvannak-e még a Krisztinaváros százéves hangulatai. Édes Anna-sétánkon a regény egyes fejezeteit és ma is látható helyszíneit járjuk végig.

Maximális létszám: 25 fő

Találkozási pont: a Vérmező északi, Széll Kálmán tér felőli sarka, a Kun Béla-szobor egykori helye

Sétajegy: 2500 Ft

 

2021. július 6. kedd, 18:00

Ady-séta

Irodalmi séta

A fülledt nyári estében, „mikor az Ég furcsa, lila-kék, s találkára mennek a lyányok” és „mint zavarodott szerelmesek, pírral s pihegve szemben állnak az Ég s a Város”, vajon hová indult Ady Endre? A szerkesztőségbe vagy a kávéházba sietett? Lédát látogatta meg vagy Csinszkához tért haza? Tartsanak velünk Ady-sétánkon, melynek során ide is, oda is benézünk, fotókkal, visszaemlékezésekkel, városi hangulatokkal idézzük meg Ady Endre Budapestjét.

Maximális létszám: 25 fő

Találkozási pont: a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt

Sétajegy: 2500 Ft

 

2021. július 7. szerda, 20:00

Pózban és póztalanul

Zenés kultúrtörténeti lóugrás egy részben

A múzeum időszaki Székely Aladár-kiállításához kapcsolódó nyáresti program jelenetek, dalok, karcolatok és humoreszkek előadásával, egyúttal pódiumbeszélgetés keretében idézi fel a magyar írók újfajta szerepeit és önreprezentációs lehetőségeit a múlt század első évtizedeiben. Zenés kultúrtörténeti lóugrás, a műtermi pózoktól a kabaré tüntetően fesztelen világáig.

Székely Aladárról és a korszakról E. Csorba Csillával László Ferenc beszélget.

Közreműködnek: Pápai Erika, Benedek Miklós, Fesztbaum Béla és Kerekes József színművészek.

 

Belépő: 2500 Ft

 

2021. július 8. csütörtök, 20:00

„Minden este bál van”

Kosztolányi és a zene

Kosztolányi Dezső műveiben fontos szerepet kapnak a vissza-visszatérő zenei motívumok: Édes Anna egyszer csak énekelni kezd, Patikárius János one stepet játszik és Wagnert hallgat. Az Aranysárkány Hildája Schumannt játszik, mindig Schumannt, a városerdőben tűzoltóbanda muzsikál, a Zöldfa kocsmában legények mulatnak, mialatt Novákot elverik. Hogyan bukkan fel és szövődik egybe a dzsessz és a komolyzene, a magyar nóta és a kávéházi kuplé a monarchia fennállásának utolsó évtizedeiben? Milyen volt a zenei élet egy korabeli nagyvárosban, például Szabadkán? Hogyan kapcsolódott a zene az irodalomhoz? Milyen zenei élet folyt Budapesten? Hogyan köthető Csáth Géza a Wagner-kultuszhoz? Ezekre a kérdésekre keressük a választ sok-sok Kosztolányi-idézettel és érdekes anekdotával fűszerezve a muzsikát.

Zipernovszky Kornél zenetörténésszel Parádi Andrea irodalomtörténész, muzeológus beszélget.

A zenei motívumokat olyan kiváló előadóművészek szólaltatják meg, mint:

Puja Andrea szoprán operaénekes, Gereben Zita jazzénekes, ifj. Szerényi Béla népdalénekes, kísér a Nagy János Trio

 

Belépő: 2500 Ft

 

2021. július 11. vasárnap, 15:00

Tölgyek alatt, rózsák között a Margitszigeten

Irodalmi séta

„Mi már csak megmaradunk a mesemondás mellett – az új Margitszigetben gyönyörködik a szemünk –, de a lelkünk andalogva mendegél vissza-vissza az elröppent múltba.”

(Krúdy: Szent Margitsziget, 1927)

Sétánkon a korábbi korok tájtörténeti és kertművészeti emlékei is felbukkannak: a József nádor korabeli nyaraló és gazdaság nyomai, a főherceg kori rózsakertészet, Arany tölgyei, a héttörzsű platán és a sziget különös fafajtái mesélnek majd az úton prózában, versben, zeneszóval.

 

Szakmai konzultáns: Tóth-Heyn Ábel tájépítész

Közreműködik: Biró Szabolcs Maszkura harmonika, ének és Tasnádi Bence színművész

 

Maximális létszám: 30 fő

Gyülekezés, indulás: a Palatinus Fürdővel szemben, a Hétvezér platánfánál

Séta időtartama: max. 90 perc

 

Sétajegy: 2500 Ft

 

 

BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUM

 

2021. június 30. szerda, 20:00

Kertmozi

A fából faragott királyfi

Balettfilm Róna Viktor emlékére

Róna Viktor alakját, művészetét sajnos meglehetősen kevés felvétel őrzi, s ezek közt elenyésző a teljes produkciók száma. Nem csupán az ő pályafutásának, de a magyar táncfilm történetének, a magyar balett aranykorának is kiemelkedő darabja A fából faragott királyfi Seregi László alkotta, 1970-ben, a balett színpadi változatával szinte párhuzamosan készült televíziós verzió. A mai szemmel is bámulatos látványvilág, a koreográfus, és a rendező (Horváth Ádám) vezette stáb kiváló csapatmunkája és a nagyszerű szólisták (Róna mellett Orosz Adél, az örök partner, illetve Kékesi Mária és Forgách József) alakítása teszi feledhetetlenné e produkciót. A Herceg a vasfüggöny mögül című, Róna Viktor pályáját felidéző emlékkiállítás kísérőprogramjában e táncfilmet tekinthetik meg a kiállítás kurátorával, Halász Tamással.

90 perc

 

Belépő: 1000 Ft

 

2021. július 7. szerda, 20:00

Kertmozi

A vörös grófnő

Bács Ferenc emlékére

 

A film Károlyi Mihályné emlékiratai, levelezése és a rendezővel folytatott beszélgetései alapján készült. Kovács András 1985-ben bemutatott történelmi tárgyú alkotása neves színészek sorát vonultatja föl. Az Andrássy Katinkát megformáló Básti Juli mellett gróf Károlyi Mihály alakjának megidézésére Bács Ferencet kérte föl a rendező. A választás tökéletesnek bizonyult, a színész e szerepét filmes pályája egyik legnépszerűbb és legemlékezetesebb alakításaként jegyzi az utókor. A legnagyobb elismerés a legilletékesebbtől, Andrássy Katinkától érkezett, miszerint Bács Ferenc az ő számára is illúziókeltő volt.  A film érdekessége, hogy intézményünk két épülete mint helyszín jelenik meg benne. Az alkotók a tiszadobi Andrássy-kastélyon túl forgattak a Károlyi-palotában, mely ma a Petőfi Irodalmi Múzeum otthona, valamint az annak tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeum kertjében is, ahol a film megtekinthető lesz. Az esemény a Bács Ferenc emlékére készült kamarakiállításhoz kapcsolódik, mely jelenleg is látható a Színészmúzeumban.

145 perc, a két rész között rövid szünettel

 

Belépő: 1000 Ft

 

MESEMÚZEUM

2021. július 2. péntek, 16:00

A te szemed, a te hangod! 

Kamasz nézőpontok a Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben

Fotókiállítás – a (nem) mindennapi helyek pályázati anyagából

Bookstagram – könyv – élmény – fotózás

Romantikus várséta – kamaszok ajánlata nem csak kamaszoknak

Kacsacsőr – Ami a csőrén kifér! – podcastkészítés

 

Belépő: múzeumi belépőjeggyel (információ: https://mesemuzeum.hu/hu/jegyarak)

 

 

2021. július 3. szombat, 11:00

Mindenki a fedélzetre!

Azoknak, akik kimaradtak a Rumini táborból, vagy akiknek nem elég a jóból!

Diafilmvetítés, hajósinasvizsga, tohonyaparti lustálkodás.

 

Belépő: múzeumi belépőjeggyel (információ: https://mesemuzeum.hu/hu/jegyarak)

 

 

2021. július 10. szombat, 11:00

Egy apró mesehős nyomában 

Családi kaland, séta és nyomozás a környéken

Indulás 11 órakor a Mesemúzeumból

 

Belépő: múzeumi belépőjeggyel (információ: https://mesemuzeum.hu/hu/jegyarak)

 

 

KASSÁK MÚZEUM

2021. július 1. csütörtök, 18:00

Mars és Apolló közt

Könyvbemutató

„Nem leljük helyünket ezen a világon, ahol minden megfordította képét” – írja Elek Artúr a Nyugat egyik első háborús számában, 1914 augusztusában az írók tanácstalanságáról arra vonatkozóan, milyen legyen szerepük az éppen kirobbant európai fegyveres összecsapásban. Hallgatni vagy írni, nem nyilatkozni vagy támogatni a háborút: ezek voltak a magyar írók belső dilemmái az első hónapokban. Hosszabb távon a többség azonban – így vagy úgy – hozzájárult a nagy háború széles körű elfogadtatásához, ami elengedhetetlennek bizonyult az egyre hosszabbra nyúló konfliktus totalizálásában. Balázs Eszter Mars és Apolló közt címmel megjelent könyvéről, amely tehát írók és más értelmiségiek reprezentációit, diskurzusait, illetve magatartásait vizsgálja 1914–1918 között a Monarchia Magyarországán, a szerzővel, valamint Bihari Péter történésszel, a Lövészárkok a hátországban és az 1914 – A nagy háború száz éve című népszerű könyvek szerzőjével és Veres Miklóssal, a Petőfi Irodalmi Múzeum első világháborús kiállításának kurátorával, írók háborús naplóinak közreadójával, az 1914 előtti háborús víziók kutatójával Varga Katalin beszélget.

 

A rendezvény ingyenes!

 

2021. július 3. szombat, 10:00–14:00

Grafikai workshop: A litográfia

Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vezetésével

A nagy érdeklődésre való tekintettel műhelysorozatunkban újra a síknyomtatás klasszikus válfajával, a litográfiával, magyarul kőnyomtatással foglalkozunk. A litográfia volt a 19. század egyik legkedveltebb sokszorosító technikája, látképek, térképek, plakátok mellett az első magyar postabélyeg is kőnyomtatással készült 1871-ben. Az eljárás során a simára csiszolt kőlapra különleges, koromból és zsírból készült litográfiai krétával rajzolnak, majd a kőlapot megnedvesítik és olajos nyomdafestéket raknak rá, ami a rajz vonalain megtapad, a vizes felületen viszont nem, így az odakerült felesleges festék letörölhető. A nyomtatásra szánt papírlapot a kőlapra helyezik, majd hozzápréselik. A nagy nyomásra az olajos részek átadják a festéket, így jön létre a kívánt kép. A nyomtatáshoz szükséges mészkőről és a jó hangulatról a Kassák Múzeumban Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől az élvezetes szakmatörténeti bevezető után a technikai fogásokat elsajátíthatjuk és saját litográfiánkat is elkészíthetjük.

 

A workshop alatt készült nyomatokat a résztvevők hazavihetik!

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Belépőjegy: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas)

A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

 

2021. július 11. vasárnap, 15:00

Vasárnapi tárlatvezetés

Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva

A 2017-ben indult nemzetközi kiállítássorozat a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartások egy karakteres vonulatát mutatja be. Történeti perspektívából vizsgálja e műveket, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a költészet és a performansz viszonylatában rejlő potenciál időről időre újra jelentőséget kap a társadalmi-politikai válságokkal küzdő országokban, különösen itt, a régióban. A Kassák Múzeumban bemutatott anyag a régió országainak egyedi, de egymáshoz is kapcsolódó műveiből mutat be fotókat, szöveges partitúrákat, interaktív objekteket, hang- és videófelvételeket, filmeket és performansz dokumentációkat. Rávilágít a volt szocialista államok szubkultúráiból származó művészek munkáinak összefüggéseire, valamint azokból a kortárs pozíciókból is felvillant néhányat, amelyek annak a lehetőségét keresik, hogyan lehet kiszabadulni az ellenőrzött nyelv és a normatív kommunikációs minták szorításából.

Fantasztikus felvételeket, izgalmas történeteket kínálunk ebéd utáni szieszta helyett. Az érdeklődőket Kürti Emese művészettörténész, a kiállítás kurátora kalauzolja a kiállításban.

A tárlatvezetésen múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.

 

 

További információ

facebook.com/PIM.Irodalmi.Muzeum

 

A PIM Nyári Fesztivál programjaira jegyet válthat a múzeum jegypénztárában vagy a jegymester.hu honlapon.

 

Az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén elmaradhatnak.

 

Dátum: 
2021. június 29. 20.00 - 2021. július 11. 22.00
Online jegyvásárlás: