PIM Esti Extra

Rendhagyó tárlatvezetések

PIM Esti Extra

Rendhagyó tárlatvezetések kiállításainkban

 

18:00 A kamera poétája – André Kertész a PIM gyűjteményeiben című kiállításban E. Csorba Csilla kurátor és vendége, Fisli Éva történész, muzeológus, a Magyar Nemzeti Múzeum - Történeti Fényképtár munkatársa tart tárlatvezetést.

A tükör és maszk

Az est meghívott vendége Fisli Éva, a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa, egyben a 2011-ben Budapesten is bemutatott nagysikerű André Kertész életmű-kiállítás egyik magyarországi koordinátora, a Kertész honi fogadtatástörténetét feldolgozó kísérőtárlat társkurátora.

Miben hozott újat a francia fotótörténészek által kigondolt és a párizsi Jeu de Paume által szervezett retrospektív? A tárlat nagy hangsúlyt fektetett Kertész magyarországi és magyar vonatkozású képeire, s külön fejezetben tárgyalta Az igazi Ady című kötethez készült sorozatot.

Milyen hatása volt Kertész indulására, pályájának alakulására a párizsi magyar emigráció művészeinek szűkebb, tágabb köre?

A Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményeiben található fényképek hol helyezkedhetnek a fotóművész életművében, melyek azok, amelyek baráti kedvtelésből, vagy megbízásból, készültek, illetve amelyeket ő maga is művészete részeként ismert el? Milyen elvek alapján hogy, miként alkotott Kertész, mennyiben volt sajátja az Ady-sorozatban is látható megrendezett fotó?  Végülis miből áll egy fotóművész életműve, mi van a kanonizált Kertészen túl és hogyan működnek a kánont építő vagy bontó kutatások?

 

19:00 Bútorok: az írók és a bútorművészet rejtett világa

Zeke Zsuzsanna kurátor és Lovay Zsuzsanna, PhD művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum Bútorgyűjtemény főosztály-vezetője tárlatvezetése

Lovay Zsuzsanna kutatási területe a 19-20. századi európai iparművészet története, belsőépítészet, valamint a kortárs iparművészet és design. E témákban számos kiállítás kurátora, és tudományos publikáció szerzője.

 

Minden kiállítás 20 óráig látogatható.

Belépő: 1000 Ft

Dátum: 
2019. augusztus 28. 18.00