Múzeumok Éjszakája az Ady Emlékmúzeumban

18:00–24:00 I Ady Emlékmúzeum

Online jegyvásárlás: 

„Puder felhőzze, párfőm locsolja"

Pop-up kiállítás írónők gardróbjából

Csinszka Ady Endrével 1917 őszén költözött Budapestre a Veres Pálné utcai bérházban található, édesapjától megörökölt lakásba, melyet saját ízlése alapján rendezett be. Ezután családtagok és barátok látogatták a házaspárt első közös otthonukban. Csinszka lelkesen mesélt nekik az ezüstkészletükről, a porcelángyűjteményről, szőtteseiről, valamint saját tervezésű ruháiról. Az öltözködés ugyanis meghatározta a fiatalasszony egyéniségét. Nemcsak mint jóházból való úrilány ügyelt a külsejére, ­hanem az önkifejezés eszközeként tekintett rá.

A Múzeumok Éjszakája keretében szervezett pop-up kiállítás és az ahhoz kapcsolódó vezetések során a látogatók megismerkedhetnek Csinszka stílusával, toalett-titkaival: hol vásárolt, kivel varratott, milyen trendeket követett vagy kire hallgatott a frizura kiválasztásakor. Továbbá szó esik arról, hogy mindez milyen viszonyban állt vele, mint nővel, feleséggel és alkotóművésszel. Személyes tárgyai mellett olyan példaképek és kortársak ruhadarabjai, ékszerei, illatszerei jelennek meg a tárlaton, mint Kaffka Margit, Dénes Zsófia, Török Sophie, Kádár Erzsébet és Szendrey Júlia. Mintha egy képzeletbeli zsúron felejtődtek volna Csinszkánál: megidézve a korabeli hétköznapok világát, személyiségről, emberi kapcsolatokról, írói pályáról tanúskodnak.

Programok:

BETELT! 18:00 | Ady és az idő

A DramaticArt produkciója

Előadják: Dénes Viktor és Farkas Ádám

Előadásunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk Ady Endre társadalomkritikájának állandóságát és változását a történelmi események mentén. Produkciónk különös aktualitását a költő halálának százéves évfordulója adta. Hitvallásunkhoz híven, előadásunkkal az is célunk, hogy a vers műfaját minél közelebb hozzuk a befogadóhoz. Továbbá, hogy a költő munkássága ne csak az érett hallgatók számára legyen könnyen fogyasztható, hanem az új nemzedék is megértse, átélhesse, élvezhesse azt. Ady Endre Messiás tudata egész költészetét végig kíséri, mint vátesz lesújtó képet jövendöl a magyar társadalomról.

Száz évvel halála után a verseiben megfogalmazott kritikát és társadalomrajzot érdemes újra gondolni és objektív módon láttatni. Pesszimizmusa célja, hogy ostorozva motiválja szeretett népét. Költészetében a csalódottság nem végleges, csak külsőleges. Alapjában reménykedő optimizmus lakozik benne.

Az előadás forrásul használja a verseken kívül Ady Endre jelentős újságírói életművét is, valamint levelezéseit. Estünk átfogó képet ad a költő életéről, eszmeiségéről és költészetéről. Az egyes irodalmi művek, így életrajzi kontextusba helyezve élesebben tudnak megszólalni.

A program regisztrációköteles! Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

BETELT! 20:00 | Tárlatvezetés

„Puder felhőzze, párfőm locsolja"
Pop-up kiállítás írónők gardróbjából

Zeke Zsuzsanna irodalmi muzeológus, irodalomtörténész, Csinszka-kutató tárlatvezetése a pop-up kiállításban

A program regisztrációköteles! Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

BETELT! 22:00 | Tárlatvezetés

„Puder felhőzze, párfőm locsolja"
Pop-up kiállítás írónők gardróbjából

Mészáros Zsolt irodalmi muzeológus, művészettörténész, divat-kutató tárlatvezetése a pop-up kiállításban

A program regisztrációköteles! Regisztrálni az alábbi linkre kattintva lehet.

A Petőfi Irodalmi Múzeum rendezvényein kép- és hangfelvétel készül. Az eseményen való részvételével Ön hozzájárul ahhoz, hogy a PIM a felvételeket felhasználja. Hozzájárulását bármikor visszavonhatja. A vonatkozó adatkezelési tájékoztató itt érhető el.
Dátum: 
2022. június 25. 18.00 - 2022. június 26. 00.00
Helyszín: 

Ady Emlékmúzeum

Filiálé: 
Ady Emlékmúzeum