Kurátori tárlatvezetés az Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban című kiállításon

Balázs Eszter kurátori tárlatvezetése az Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban című kiállításon 

Az utóbbi években a magyar és nemzetközi avantgárdkutatásban két, egymást megvilágító jelenség került az érdeklődés középpontjába: a hálózat és a folyóirat kérdésköre. Kiállításunk e két témát köti össze az 1920-as évekbeli avantgárd folyóiratok nemzetközi viszonyrendszerét szemléltető hálózati ábrák elemzésével. A többnyire nemzeti nyelveken íródott lapok nemzetközi kommunikációjában ezek az ábrák elsősorban azt szemléltették, hogy a szereplők hogyan pozicionálták magukat a hálózatban. A folyóiratok kapcsolatainak sajátos vizualizációja nemcsak a lapok közötti viszonyok dinamikus változásairól tudósított szemléletesen, hanem valóságkonstrukcióként is működött: új kapcsolatokat generált, aktívan formálta a kulturális és társadalmi tereket Európában és világszerte. 

 

A kiállítás kurátorai: Balázs Eszter, Dobó Gábor, Sasvári Edit és Szeredi Merse Pál 

Design: Rudas Klára 

 

A kiállítás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – Bús Balázs polgármester és a Flamand Kormány Képviseletének támogatásával valósult meg. 

 

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Múzeum Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – NKFIH, K–120779 számú, „Kassák Lajos avantgárd folyóiratai interdiszciplináris megközelítésben (1915–1928)” című kutatási projektjéhez kapcsolódóan készült. 

A múzeum látogatása az óbudai lakosok számára ingyenes.

Helyszín: Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély) 

Dátum: 
2019. január 5. 12.00
Filiálé: 
Kassák Múzeum