Írók és bohémek a Szigeten, avagy Bródy gulyásától a szerelmesek rigójáig

Különleges irodalmi séták a Margitszigeten 2022-ben

„Amikor az úrinép kivonul a Margitszigetről, akkor én szépen bevonulok; így most is. Nekem ez a legszebb és legismerősebb hely a világon…” – Ez a mondat Bródy Sándortól származik. De írhatta volna a hosszabb-rövidebb ideig szigetlakók bármelyike: Szép Ernő, Molnár Ferenc, Hunyady Sándor és persze Krúdy Gyula is. A századforduló, a kezdődő XX. század rettentő iramban változó világából mindegyiküket más kergette ide – de talán ugyanaz tartotta itt. Ennek eredünk nyomába szigeti sétánkon, fölelevenítve e bohém művésztársaság kalandjait szárazon és vízen.

Szakmai konzultáns: Kardeván-Lapis Gergely irodalomtörténész

Közreműködik: Biró Szabolcs Maszkura (harmonika, ének) és Szakál Tamás (hegedű)

 

A program jegyköteles!

A séta időtartama kb. 90 perc.

 

Szakmai partner: Petőfi Irodalmi Múzeum

Sétavezető koordinátor: Nagyvári Ildikó programszervező

 

Gyülekezés, indulás: Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztára (kerengő)

A csoport limitált létszámmal (40 fő) indul. Kérjük, a jegyeket elővételben vásárolják meg jegyirodánkban, vagy online a margitszigetiszinhaz.hu oldalon.

A séták végén a kvízkérdésekre helyesen válaszoló vendégeink között PIM-es irodalmi ajándékcsomagokat sorsolunk ki. A séta napján a megváltott sétajeggyel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad meghatározott előadásaira 50 % kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt a jegypénztárban.

***

A Margitszigeti Színház a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai támogatásával az elmúlt évek nagy sikerét folytatva 2022 nyarán is különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten. A víztoronytól induló tematikus séta során az érdeklődők bejárhatják a neves költőink, íróink által is kedvelt helyszíneket, amelyekhez ismert és kevésbé ismert irodalmi művek, anekdoták kapcsolódnak. Utunk során irodalomtörténészek és művészettörténészek kalauzolnak bennünket, emellett társművészeket is vendégül hívunk, akik saját történeteikkel és alkotásaikkal hozzák közel a Margitszigethez kötődő írónagyságok szellemi örökségét. Többek között Arany, Bródy, Krúdy, Molnár Ferenc és Szép Ernő emlékezetét az énekelt és mondott vers, a zene és a színház összművészeti eszközeivel idézzük meg, összekötve a Margitszigeti Szabadtéri Színpad környezetében található műemlékek és természeti kincsek megismerésével.

Dátum: 
2022. július 17. 15.00