„Ha jő az éjszaka…” – az I. világháború kora zenében elmesélve

A Bohém Ragtime Band előadása

Az I. világháború korát feldolgozó 50 perces előadás során váltakozva szólalnak meg a kor slágerei, kupléi és a háború során született katonadalok. Utóbbiak olykor szomorú, elgondolkodtató hangzását és szövegeit, mondanivalójának súlyosságát meg-megszakítják az időben párhuzamosan született kuplék, ezzel is érzékeltetve az olykor éles kontrasztot a front és a háttérország világa között.

A program a zenén keresztül ad ízelítőt a kor ízléséből, kultúrájából, mutatja be a korhangulatot, a világhoz való hozzáállást.

 

A kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band nyolc tagjának többsége több hangszeren játszik, s bár koncertjeik általában a tízes-húszas-harmincas évek Amerikáját idézik, ezúttal a régi magyar számokon keresztül egy különleges, zeneileg szinte ismeretlen világba kalauzolják a hallgatókat-nézőket.

A Bohémek a világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján megfordultak már, Berlintől Oslóig, Drezdától Bredáig, Poritól Montreux-ig, Asconától Bude-ig és Riminitől Sacramentóig. Rendszeresen játszanak vendégsztárokkal.

Koncertjeiket európai és amerikai televízió- és rádióállomások közvetítették, eddig megjelent 23 albumuk felvételei is rendszeresen hallhatók jazzműsorokban világszerte.

2003-ban "Az év jazzegyüttese"-ként eMeRTon-díjat, 2010-ben "Magyar zeneművészet" kategóriában Bács-Kiskun megyei Prima-díjat kaptak.

 

A program a KultUnio Alapítvány szervezésében a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jött létre.

 

A program ingyenes!

Dátum: 
2018. szeptember 25. 18.00