Események, 2023

 • szeptember

  2023. szeptember 1. 10.00 - 17.00
  Petőfi Irodalmi Múzeum / online

  A konferencia programja

   

  10:00–11:25 Kerekasztal-beszélgetés: A Csokonai-kutatás története és jelenkori irányai

  Vendégek: Balogh Piroska, Hansági Ágnes, Thimár Attila, Tóth Barna

  Moderátor: Molnár Krisztina

   

  11:25–11:40 Kávészünet

   

  11:40–13:00 Pálya, kultusz, kánon

  Szekcióelnök: Kondor Péter János

  11:40–11:55 Debreczeni Attila: Csokonai ars poeticái

  11:55–12:10 Lakner Lajos: Csokonai arcai....

 • 2023. szeptember 2. 18.00
  Pál József: Értelmezések szóban, képben, zenében.
  Számvetés a Dante-évről
   
  Három fordítás és a magyar Dante
  Kerekasztal beszélgetés: Baranyi Ferenccel, Nádasdy Ádámmal és Draskóczy Eszterrel
  Moderátor: Mátyus Norbert
   
 • 2023. szeptember 5. 16.00
  A PIM egyik fontos gyűjteményi darabja a közvélemény asztala a Pilvax kávéházból. Ezzel idézzük meg a XIX. századi kávéházak világát, amelyek hagyományosan a forradalmak melegágyai, olyan tágas, nyitott, átlátható terek, ahol találkozni, dolgozni lehet, illetve hozzá lehet férni a kultúrához. Az idei Lépcsőszeminárium a részvétel és hozzáférhetőség hívószavain keresztül szólítja meg az egyetemi...
 • 2023. szeptember 7. 17.00
  PIM Kert

  A Foglalkozása: gyanús / a Csukás-univerzum nyomában című háromrészes sorozat harmadik alkalmán a költő, író utolsó alkotói korszakába, és hagyatékának különböző rétegeibe nyerünk betekintést Borbás Andrea és Rózsafalvi Zsuzsanna muzeológus segítségével.

  Ebben az időszakban a szerző életében nagy hangsúlyt kap a rendszerváltással együtt járó televíziós- és rajzfilmesszakma átalakulása, illetve a...

 • 2023. szeptember 15. 18.00
  PIM Kert

   

  FIGYELEM IDŐPONTVÁLTOZÁS!

  Párhuzamos történetekben címmel látogatóink egy felolvasószínházi előadássorozaton ismerkedhettek meg kiállításaink szereplőinek élethelyzeteivel, gondolataival, egymásra reflektáló világlátásával.

  Szeptemberben Polcz Alaine és Nemes Nagy Ágnes Szküllák és Kharübdiszek között vezető barátságának, egymást értő, segítő összetartozásának dokumentumait Kováts Adél (Nemes...

 • 2023. szeptember 16. 14.00
  Károlyi-palota

   

  Kedves Látogatók! A regisztráció a palotatörténeti vezetésre betelt. Sajnos több érdeklődőt ezen a napon nem tudunk fogadni!

  A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat alkalmából palotatörténeti vezetéseket tartunk a Múzeum épületében. 

  A Károlyi-palota sok olyan építészettörténeti, művelődéstörténeti, magán és közéleti titkot rejt magában, amelyeket kevesen ismernek.

  Az egyik...

 • 2023. szeptember 16. 16.00
  Díszterem

  Szabó Zoltán (1912–1984) író 1948-ban vette feleségül Károlyi Juditot (1919–2012), az utolsó grófkisasszonyt, aki otthonának tekinthette a Károlyi-palotát. 
  Két különleges életút találkozik össze ekkor, s válik egy mindkettejük életét meghatározó kapcsolattá. Az író menyasszonyához, majd feleségéhez írt leveleit, illetve róla készített fényképeit Szabó Zoltán harmadik felesége, Szabó Zsuzsa...

 • 2023. szeptember 16. 20.00
  PIM Kert

  Vajon mit kezd egy kortárs zenész egy irodalmi kiállítással, hogyan ülteti át a dallamok nyelvére? A PIM kiállításaira épülő koncertsorozatunk harmadik alkalmán iamyank zenész, producer ad új értelmezési lehetőséget a Cseh Tamás-életműnek.

  iamyank műfaji határokat feszegető zenei világa az elektronikától a metálon át a komolyzenéig utaztat minket. Ezen a szeptemberi eseményen, amely egy...

 • 2023. szeptember 17. 15.00
  Károlyi-palota

  Kedves Látogatók! A regisztráció a palotatörténeti vezetésre betelt. Sajnos több érdeklődőt ezen a napon nem tudunk fogadni!

  A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat alkalmából palotatörténeti vezetéseket tartunk a Múzeum épületében. 

  A Károlyi-palota sok olyan építészettörténeti, művelődéstörténeti, magán és közéleti titkot rejt magában, amelyeket kevesen ismernek.

  Az egyik legjelentősebb...

 • 2023. szeptember 19. 17.00
  Lotz-terem

  „Két szárnyam van, az egyik a vers, a másik a mese, és szépen repülök”
  A nemrégen a PIM-be került Csukás István-hagyaték fordulatos történetének végigkövetése során felmerül a kérdés: mi lesz a kéziratok sorsa egy múzeumi gyűjteményben?
  Többek között erre keressük a választ a költő hagyatékával kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen, amelyen bemutatjuk a hagyaték legjellemzőbb és egyben...