Bereményi, Csaplár, Kukorelly és Tóth Krisztina a DIA új tagjai

Közlemény

 

 

2020-ban a járványügyi korlátozások miatt nem tarthatta meg éves tagválasztó gyűlését a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA), ezért a tagok e-mailben, illetve levélben döntöttek az új tagok felvételről.

A tegnap befejeződött, háromfordulós szavazási folyamat eredményeként a DIA tagja lett Bereményi Géza író, filmrendező (mint a Nemzet Művésze), továbbá Csaplár Vilmos író, Kukorelly Endre író, költő és Tóth Krisztina költő, író. A testület tagjainak száma így ismét 36 főre emelkedett.

Az újonnan megválasztott alkotók az Akadémia sorából ebben az évben elhunyt Bertók László, Csukás István, Méray Tibor és Tornai József helyére lépnek.

A DIA posztumusz tagjává választották a nemrég elhunyt Szőcs Géza költő, írót. A posztumusz tagok sorába lép továbbá az elmúlt évtizedek meghatározó alkotói közül Balassa Péter esztéta, irodalomtörténész, Bakucz József költő, Géher István költő, irodalomtörténész, Gombos Gyula irodalomtörténész, Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona író, Kristóf Ágota (Agota Kristof) író, Oláh János költő, szerkesztő és Simonyi Imre költő.

Az akadémiai tagságok az új tagokkal, illetve a posztumusz tagok örököseivel megkötött szerződésekkel válnak hatályossá.