DIA Olvasó Androidra

Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével a Digitális Irodalmi Akadémia szerzőinek művei mobileszközre optimalizálva olvashatók. Az alkalmazás lehetőséget kínál az offline használtra is, így a kikölcsönzött művek 14 napig tárolódnak a készüléken.

Az alkalmazás egyelőre Android operációs rendszeren fut. Letölthető a Google Play Store-ról.

 

 

Útmutató a PIM DIA Olvasóhoz

 

 

Keresés

Az Olvasót elindítva a fejlécen levő Keresés ikont érintve megjelenik a keresési űrlap, ennek segítségével lehet megtalálni az olvasni kívánt művet/műveket.

 

 

A szerző nevére („Szerző”), a cím szavaira („Cím”), vagy a szövegben bárhol előforduló szóra („Teljes szöveg”) lehet keresni - ez utóbbi találati halmaza nagy lehet.

 

A keresésnél az ékezetes és ékezet nélküli betűk egyenértékűek és kisbetű, nagybetű nem számít (pl. Sütő András műveit megtaláljuk akkor is, ha „suto”-ként írjuk be).

 

Ha több mezőt kitöltünk (pl. Szerző és Cím mező), azokat „és” kapcsolattal értelmezi a kereső.

 

Lehetőség van csonkolásra jobbról vagy balról (a beírt karaktersorozat bármennyi karaktert helyettesít), jele: *, valamint  maszkolásra is (csak egy karaktert helyettesítünk), jele: ?

 

Példák:

            Szerző: Kovács András Ferenc

            Szerző: András (az összes szerző, akinek keresztneve/vezetékneve András)

 

Csonkolás

            Cím: város* (az összes cím, amiben a „város” kezdetű szó szerepel (”város”, „városban”, „városalapító” stb. )

Maszkolás

            Teljes szöveg: L?ka  (pl. nem vagyunk benne biztosak, hogy írják az adott nevet)

Lehetőség van megválasztani a keresési szempontok helyét, ehhez meg kell érinteni a keresőmezőt. Ennek hatására feljön egy ablak, ahol be lehet jelölni a kívántat.

 

 

 

 

A Keresés gombot megérintve elindul a folyamat, az Alaphelyzet gombot érintve törlődik a keresőűrlapba beírtak tartalma.

 

Találatok

 

A keresőszempontok alapján összegyűjtött találatokat listájában a megtekinteni kívánt tételt érintve a mű részletes adatai jelennek meg.

 

 

 

 

Az Olvasás ikont megérintve betöltődik a teljes szöveg (ez általában egy kis időt vesz igénybe).

 

 

A Kölcsönzés ikont érintve a szöveg letöltődik a mobilra, a „Könyveim” alatt lehet megtalálni.

 

 

A mű olvasható az adott kölcsönzési idő alatt, a megadott nap éjfélkor automatikusan törlődik (a Törlés ikont érintve előbb is lehet törölni).

 

 

 

Könyvjelzők

Olvasás megszakításakor lehetőségünk van könyvjelzőt elhelyezni azon az oldalon, ahol éppen tartunk. A könyvjelző funkciók a jobb felső sarokban található fogaskerék ikonról érhetők el, a könyvjelző piros színnel a bal felső sarokban jelenik meg. Következő olvasáskor a könyvünk a könyvjelzőnél fog kinyílni. Online módban is használható az alkalmazás leállításáig, offline olvasás esetén a kölcsönzési időn belül az alkalmazás kikapcsolása után is elérhető lesz a könyvjelző. A könyvjelző törölhető, ill. új könyvjelző létrehozásával átmozgatható.

Tartalomjegyzék

A jobb felső fogaskerék ikon használatával olvasás közben folyamatosan elérhető a könyv tartalomjegyzéke.

Cím

Az aktuálisan olvasott könyv címe a jobb felső fogaskerék ikon használatával olvasás közben folyamatosan elérhető.