Nemzeti Értéktár

NEMZETI ÉRTÉKTÁR

A Nemzeti Turisztikai Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Bölcsészeti Központ (PIM–DBK) 2020. őszén indult közös projektjének célja egy olyan online platform létrehozása, amely a magyar nemzeti értékek körét egy egységes keretrendszerbe foglalva mutatja be, és teszi széles körűen elérhetővé. A nemzeti értékeink így adatbázisba rendezve, különféle elektronikus hordozókon, georeferáltan válnak elérhetővé. Ennek tartalmát a legnagyobb hazai/Kárpát-medencei közgyűjtemények (könyvtárak, levéltárak, múzeumok) szolgáltatják a Kárpát-medence élővilágától a magyar gasztronómia legjellemzőbb ételein és italain át a leghíresebb közéleti és kulturális személyiségekig.
 
  • 2020. október–2021. február

A Nemzeti Értéktár Projekt első fázisában az adatgyűjtés, adatfeltöltés módszertanát, valamint az adatstruktúrát dolgoztuk ki.
  • 2021. február–május

Jelenleg 10 közgyűjteményi kolléga részvételével 5 főbb területen (természettudomány, humán- és társadalomtudományok, művészetek, sporttörténet, gasztronómia) a Nemzeti Értéktár rendszertan adatstruktúrájának tesztelésére szolgáló mintaprojekt magvalósítása zajlik annak érdekében, hogy a közgyűjteményi tartalomszolgáltatás menedzselése a későbbiekben gördülékeny legyen.
  • 2021. május–

Az informatikai rendszer fejlesztése, a Nemzeti Értéktár feltöltése.

 

 

 

CsatolmányMéret
PDF ikon nemzeti_ertektar_rendszertan.pdf569.14 KB