Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia

A DBK egyik legfontosabb feladata a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósításának szakmai támogatása, illetve felügyelete. Ennek a feladatnak a központ a közgyűjtemények, illetve gyűjteményi konzorciumok által benyújtott digitalizálási projekttervek koordinálásával tud eleget tenni. A közgyűjteményi digitalizálás területén három fontos cél különíthető el:
  • Tartalomfejlesztés – A digitálisan hozzáférhető tartalmak körének további bővítése.
  • Aggregációfejlesztés – Olyan szolgáltatások építése, amelyek összegyűjtik az ország legkülönfélébb közgyűjteményeiből érkező digitális tartalmakat, valamint azok metaadatait, és egységes szerkezetben, az ágazatokat átfogó discoveryplatformokon (felfedező-kutató környezet) teszik hozzáférhetővé a használóknak. Az ágazati aggregációért olyan kiemelt nemzeti intézmények felelősek, mint az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Nemzeti Filmintézet és az MTVA Archívum. Ezen intézményekkel a PIM-DBK aktív szakmai kapcsolatot ápol.
  • Szolgáltatásfejlesztés – A digitális tartalmakra épülő szolgáltatásokkal új felhasználói célcsoportokat kell megszólítani. A két kiválasztott célterület – a turizmus-idegenforgalom, illetve a közoktatás – megszólítása érdekében a PIM-DBK kreatív szakemberekkel és tartalomfejlesztőkkel működik együtt, hogy a digitalizált kulturális örökségi objektumokat korszerű és jól használható környezetben szolgáltassa. Feladata kapcsolatot teremteni a digitális kulturális örökséget létrehozó intézmények, azok újrafelhasználását végző kreatív ipari szereplők és a végfelhasználók között A Digitális Bölcsészeti Központ a Digitális Pedagógiai Módszertani Központtal, illetve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve segíti más ágazati stratégiák (pl. Digitális Oktatási Stratégia) célkitűzéseinek megvalósítását is.
A PIM-DBK központi információs, módszertani és tartalomszolgáltató webszolgáltatást hoz létre a KDS eredményeinek közzétételére, az aggregátor- és megvalósító intézmények támogatására, a hazai digitális kulturális örökségi tartalom-létrehozás és -szolgáltatás dinamizálására.