HTR modellépítés

A kéziratok digitalizálása során olyan kézírásfelismerő-modell épül, amely folyamatosan bővülve alkalmassá válik a magyar nyelvű kézírások automatikus felismertetésére, azaz mesterséges intelligencián alapuló gépi feldolgozására (Handwritten Text Recognition).
 
A HTR modell automatikus átírást készít egy kéziratos dokumentumból. A modellt tanítani kell arra, hogy egyre pontosabban ismerjen fel bizonyos kézírási stílusokat. A digitális fakszimilék és a hozzájuk tartozó pontos átírások alapján a program elsajátítja az adott kézírás sajátosságait a neurális háló alapú technológia segítségével. Az egyes modellek egymásba építhetőek, így egyre általánosabb érvényű kézírásfelismerésre lesznek alkalmasak.
 
Bővebb útmutatás a Forráskiadás/Dokumentációk, ajánlások alatt elérhető Hogyan tanítsunk HTR modellt a Transkribusban c. mellékletben olvasható.
 

A csatolmányok alatt elérhetőek a kézírásfelismertetéshez használt korpuszok összetételének kimutatásai, illetve a különböző grafikonok is. Az eredmények kiértékelése, valamint további céljaink a Tudástárban, Automatikus kézírás-felismertetés címen olvashatóak.