...
2.
A világospiros színű boroknak élénk fényben kell játszaniok.
Ami a zamatot illeti: a bordóit a gyöngyvirág zamatával, a burgundit bizonyos erdei gombák és (ínyenc kedvteléssel) főként a szarvasgomba zamatával szokás rokonítani.
A muskotályféléknek bizonyos általános és jellegzetes muskotályzamat mellett nagyon változatos zamatárnyalatuk lehet. Például a fehér muskotály „közönséges” muskotályzamata a zsálya ízanyagaira emlékeztet. Másféleségekben a narancsvirág lehelete érezhető. A rózsaszínű muskotályoknak rózsazamatuk van.
Darók József muskotálya rózsaszínű volt, s aki valaha megízlelte, úgy emlékezett, hogy zsályát és ibolyát ivott egyszerre.
Néhány tőke akadt egy-két técsői kertben, de szüretelni csak Darók Jóska szokott. Egy-egy kis hordóban még tavalyi, sőt tavalyelőtti bora is volt. Még e nehéz időkben is inkább megfizette rá az adót, de mindig hagyott bort a fejadagon felül is.
Mintha ez tartaná benne a lelket.
Senki sem gondolt vele, hogy azzal meg lehetne talán törni, ha a bortól megfosztanák. Maga alig ivott. Fél liternél aligha többet naponta.
Nem gondolta senki, hogy ezáltal kellene megtörni.
...