Édes Palcsikám, furcsának találtam, ahogy leveledben csak úgy mellékesen említed, hogy megvan a hosszúnadrágod. Mikor kaptad? Anyu egy szóval sem mondta. Hol vettétek? Borzasztóan rosszul esik, hogy nem én voltam veled venni, hogy nem én sétáltam veled először nagy büszkén a városban. Nem is írod, szép-e, jó-e, örülsz-e neki. Nem baj, ha Anyu ki is nevet érte, ha túl részletesen írsz, csak írjál, Anyuból úgyis harapófogóval kell mindent kihúzni.

Ami azt illeti, elég korán kaptál hosszúnadrágot. Én csak középső kereskedelmiben kaptam, tehát egy évvel később, szegény anyám akkor is napokig sírt miatta. De ha már ilyen hamar lettél nagyfiú, mert hiszen a hosszúnadrág a nagyfiúságot jelképezi, akkor remélem, olyan komolyan, kötelességtudóan és férfiasan fogsz is viselkedni, mint ahogy az egy nagyfiúhoz illik. Gondold el, ha nem lenne baj a tanulással, hanem javítanál mindenből, mennyivel könnyebben viselné el Anyu az üzlet kellemetlenségeit! Tegyél magadban egy nagy fogadalmat, hogy mindent elkövetsz, 208ami csak telik tőled, hogy nem hanyagolod el a kötelességeidet, s csak a jó példákat követed. Sose volt erre olyan nagy szükség, mint most. Erre gondolj veni sanctén vasárnap, imádkozás közben, meg Anyura és énrám.

Aztán ha valami olyan gondolat fúrja a fejedet, amit nem akarsz Anyuval megbeszélni, nekem írd meg, nekem mindent megírhatsz, és én igyekezni fogok úgy felelni neked, mintha beszélgetnénk. És a mozi legyen most mellékes, csak akkor menj, ha Anyu vágyódik rá, és azt akarja, hogy egy „férfi” kísérje. Ám ebben az esetben is csak úgy, ha már minden munkáddal készen vagy, nem csak a másnapiakkal, és nem úgy, ahogy eddig készültél.

Az új bélyegekről még nem hallottam semmit. De Palcsikám, se bélyegre, se másra ne kérj most Anyutól pénzt! A fényképeket majd Anyuval elküldöm, sőt, a gépet is, nem akarok én se erre költeni. Anyunak mondd meg, hogy alig várom a vasárnapot, sokszor csókolom. Nem hiszem, hogy itt többet fizetnék a fényképek kidolgozásáért, mint Schweigernek, sőt. Egy tekercs előhívása 20 fillér, a másolás darabonként 8 fillér. És nagyon rendesen dolgoznak. (Azt írtad, „előhívva” küldjem a filmet. Csakhogy nem két „v”-vel kell írni, ezt már tudhatnád.) Na szervusz, Palcsikám! Sokszor csókollak: Apu

...

Szerző: 
Megjelenés napja: 
november 8.