Október 12.
 

Nem tudom, miből vannak itt az emberek. Talán vasból. Hogy bírják ezt? Például Paul. Ma 12-kor odaözönlöttünk, hogy felköszöntsük a 71. születésnapján. Odaadtuk a Gross Arnoldot, mások verseket írtak, vicceseket vagy kevésbé vicceseket, ezeket felolvasták sorra. Ételek (Hualing és családja műveli ezeket), italok, beszédek. Eljövünk 2 körül. 3-kor Theáék visznek szemináriumra, az egyetemen van, ahogy szokott lenni, utána Hualing meghív minket hétre vacsorára, hozzájuk. Szóval, kétszer látnak vendégeket ma, s nekünk három programunk van. Hogy bírják? 71 évesen?

A szemináriumon a kis indonéz beszélt, a báránysipkás. Téma: a comics. Hogy ez milyen fontos műfaj. Szegény fiúcska. Rettenetes kiejtéssel próbálta magyarázni, hogy ez náluk milyen fontos. Szegény ország. Meg aztán így megkerülik a rendőrséget is. Politikai helyzetüket nem nagyon értem, csak annyi nyilvánvaló, hogy pocsék. A másik indonéz rajzokat készített a témához, egész jókat. Bemutatták a Mahábhárata comics-változatát. Siralmas. És azt mondják rá, hogy ez mégis az ő nemzeti kultúrájuk része és fontos így is terjeszteni – s talán igazuk is van. Szomorú volt ez az egész. Igyekeztünk komolyan venni a fiút – vajon kicsoda, talán gyilkos, talán diák, talán-talán író –, megtapsoltuk. Bert reagálása az indonéz fiúra. Megértettem, hogy Bert holland. Atyai felelősségérzet a volt gyarmatuk iránt + szociális érzés. Autóbuszon haza. Hideg van. Szél, napsütés, de hideg. A fák most színeződnek, csodaszép aranysárga és vadpiros juharok vannak. A város bűbájos, a tündéri fehér faházakkal (villákkal), a kertekkel, a zöld pázsitokkal. Ülünk a buszon, éppen befordulunk a Church Streetre, mondom Balázsnak: Amerikai nap süt ránk. Lehetséges ez?

Ignácz Rózsa meghalt. Rémes. Elutazás előtt beszéltem vele telefonon. Most jutunk lassan abba a helyzetbe, hogy úgy érezzük: kihal a világ. A mi világunk tudniillik, mindegy, hogy mit gondolok Rózsáról. Amióta élek, tudtam, hogy van Ignácz Rózsa. – És hányan, hányan halnak meg. Rettenetesen nő a magány.

Megjelenés napja: 
október 12.