Kiállításaink

 • „Ki vagyok én? Nem mondom meg…”

  Petőfi választásai - a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása „Ki vagyok én? Nem mondom meg…”

  A kiállítás azt a folyamatot mutatja be, melynek során a Petrovics Sándor nevű gyermekből az lett, akit egy szóval jellemezhetünk: PETŐFI.
 • „Ki mondaná, hogy e hely csatatér?”

  Régészeti kutatások a segesvári harctéren 2018-2019 „Ki mondaná, hogy e hely csatatér?”

  A kamaratárlat célja annak összefoglalása, hogyan alakítják át eddigi ismereteinket a csatatérkutatásból származó információk. Mit tehet hozzá régészet a köztudatban elsősorban irodalomtörténeti problémaként élő kérdéshez: milyen körülmények között halt meg Petőfi?
 • Bolyongó üstökös

  A Petőfi-kultusz alakváltozatai Bolyongó üstökös

  Kiállításunk centrumában annak a kérdésnek a megválaszolása áll, hogyan alakult, formálódott át újra meg újra Petőfi Sándor a nemzeti emlékezetben megőrződő alakja a társadalom különböző rétegeiben, az irodalom, a képzőművészet, a politika által használt motívumokban, szólamokban, a hagyományőrzés retorikájában.
 • Magukra maradt bútorok

  Írók bútorai a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből Magukra maradt bútorok

  A múzeum gyűjteménye számos irodalmi relikviát őriz, köztük írók környezetéből származó bútorokat is. Legújabb kiállításunkban a közönség számára jórészt ismeretlen berendezési tárgyakat mutatunk be, hozzájuk kötődő fotókkal, irodalmi szövegekkel, napló-, illetve levélrészletekkel együtt, miközben gyűjteményünk komplexitása és sokszínűsége is megmutatkozik.
 • CSÁTH*

  *A varázsló halála CSÁTH*

  A kiállítás a PIM egyedülállóan gazdag és eddig soha nem látott Csáth-gyűjteményén keresztül ismerteti meg a látogatót az emberi és írói életúttal.
 • Hamarosan!

  Kiállítás Choli Daróczi József emlékére Hamarosan!

  A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Roma Jezsuita Szakkollégium közös tárlatának anyagát egyrészt azok a cigány témájú festmények adják, amelyeket Choli bácsi a kollégiumnak ajándékozott; Szentandrássy István, Péli Tamás és mások képei mellett a látogatók találkozhatnak a cigány irodalom kiemelkedő alkotásaival is.
 • Hamarosan!

  Egy írónő modellt áll Kádár Erzsébet (1901–1946) Hamarosan!

  „A magyar irodalom egyik legnagyobb tehetségű novellaírója”; „Hibátlan író”; „A leggazdagabb, legtökéletesebb elbeszélőink közé tartozik” – Kádár Erzsébet írói teljesítményéről nyilatkozott ekképpen Illyés Gyula, Rónay György és Vas István. Mindenki elismeréssel, sokszor elragadtatással írt róla, s nemcsak fiatalon bekövetkezett tragikus halála után, hanem már életében is.

Múzeum

Tanulás

Események februárban

HKSzCsPSzV
17181920212223
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
Havi program
február 25.
kedd
15.00
Iglódi Istvánra emlékezünk

Bajor Gizi Színészmúzeum

Beszélgetés vetítéssel
Vendégünk: Fábri Zsuzsa, a rendező özvegye, Kubik Anna színművész, valamint a rendező egykori tanítványai.

Belépő: 500 Ft
Hegyvidék-kártyával: 250 Ft

19.00
Vendég: Fábián Janka és Tompos Kátya

Vendég: Fábián Janka és Tompos Kátya

 

Olvasunk és beszélgetünk. Ez a két fogalom bizonyára összekapcsol bennünket, és ezt tesszük az új sorozatunk középpontjába is. Mi is ez? POP, mint populáris. Szerelmes történetek, történelmi regények, a...