• Petőfi választásai - a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása „Ki vagyok én? Nem mondom meg…”

  „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” Ki ne ismerné Petőfit? És lehet újat mondani róla? A kiállítás eddig ismeretlen kéziratokkal, képekkel, személyes tárgyakkal tesz kísérletet a sikeres, fiatal költő alakjának megrajzolására.
 • Terítéken az irodalom Írói fogások

  Írói fogások Új kiállításunkban a magyar irodalom megható, talányos, humoros vagy éppen szomorú szövegidézetei segítségével reflektálunk napjaink gasztroőrületére, megmutatjuk, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.
 • A műfordítás műhelyei A Műfordítógép

  A Műfordítógép Új, tartalmas és egyben szórakoztató kiállításunkkal bemutatjuk a műfordítót, mint művészt, mint alkotó embert, mint mestert. A műfordítógép maga az ember a mű mögött. A kiállításban a látogató megismerheti azokat a körülményeket, eszközöket, módszereket, amelyek a fordítások létrejöttét szolgálják.
 • emigráció - forradalom - művészet "Ilyen nagy dolog a Szabadság?..."

  "Ilyen nagy dolog a Szabadság?..." A Petőfi Irodalmi Múzeum az évforduló alkalmából megrendezett időszaki kiállításában az emigrációba kényszerült művészek, írók és az 1956-os forradalom kapcsolatát szeretné bemutatni, középpontba állítva a forradalom kitörése idején már emigrációban élő, illetve a leverés után elmenekülő alkotók megnyilvánulásait. Látogatható: április 2-ig.
 • Erdélyi alkotók és 1956 Lebomló tükrei az emlékezetnek

  Lebomló tükrei az emlékezetnek Az „Ilyen nagy dolog a szabadság?" című kiállítás témaválasztásához kapcsolódva új tárlatunkban is a Forradalom kevésbé ismert vonatkozásaiból adunk ízelítőt. Visszaemlékezések, hivatalos dokumentumok, interjúk, műalkotások mozaikkockáiból állítunk emléket olyan erdélyi értelmiségi sorsoknak, melyeket egy ideál iránti lelkesedés és a szabadságvágyra válaszként következett megtorlás írt át radikálisan.
 • Új kiállítás a PIM-ben Békés Rozi irodalmi illusztrációi

  Békés Rozi irodalmi illusztrációi Békés Rozi rajzaiban nagy hangsúlyt helyez a szituációk, a karakterek ábrázolására, valamint az érzelmek kifejezésére. Fő kifejező eszköze a vonal, mely az illusztráció fontos alkotó eleme. Figurái mozdulataikban, arckifejezésükben a humort és a drámát egyaránt megjelenítik.
Még többkiállítás
 • 2017. március 23. csütörtök, 18 óra Talmi Odysseusok

  Talmi Odysseusok Az ’56-os emigráció írói, költői emlékeznek: Sándor András (USA), Kende Péter (Párizs), Gömöri György (London), Czigány Magda (London)
 • 2017. március 24. péntek 17 és 18 óra A fordítás rejtelmei

  A fordítás rejtelmei Jeney Zoltán kurátor tart tárlatvezetést a Műfordítógép c. kiállításunkban és utána Barna Imrével beszélgetünk a műfordítás rejtelmeiről.
 • 2017. március 24. péntek, 17 óra Lapozó - Együtt

  Lapozó - Együtt Bemutatkozik a kárpátaljai Együtt irodalmi és közéleti folyóirat. Vendégek: Vári Fábián László, a folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke, költő, író, folklórkutató, Csordás László olvasószerkesztő és Dupka György, a folyóirat felelős kiadója, író, szerkesztő, valamint a folyóirat védnöke, Pomogáts Béla és tanácsadója, Füzesi Magda költő.
 • 200 éve született Arany János Arany-emlékév 2017.

  Arany-emlékév 2017. 200 éve, március 2-án, Nagyszalontán született Arany János, egyik legjelentősebb költőnk, Petőfi Sándor kortársa és barátja. 2017. március 2-án elkezdődött az író emlékére szervezett emlékév, országszerte és határon túl is szervezett programokkal.
Még többesemény
Még többmúzeum
 • Arany-pályázat 200 év - 200 üzenet Arany Jánosnak

  200 év - 200 üzenet Arany Jánosnak Üzenj Arany Jánosnak! Foglald össze egy maximum 200 leütéses SMS vagy chat üzenetben Arany János egy általad választott művét! Az üzenetedet 2017. április 3-ig a muzeumped@pim.hu e-mail címre várjuk, kitöltött jelentkezési lapoddal együtt. A pályázaton 12 és 18 év közötti diákok vehetnek részt.
 • Arany-pályázat #Arany2017

  #Arany2017 Írd át „Arany János-i” szellemességgel a Letészem a lantot vagy az Epilógus című verset. Híres elődöd megszabta a szótagszámot, a versformát és a rímképletet is, melyet követned kell. A költeményeket 2017. április 3-ig a muzeumped@pim.hu e-mail címre várjuk a kitöltött jelentkezési lapoddal együtt. A pályázaton 14 és 18 év közötti diákok vehetnek részt.
 • Tárlatvezetések, foglalkozások

  Tárlatvezetések, foglalkozások Hasznos tudnivalók, általános információk, nyitvatartási rend, jegyárak, közlekedési lehetőségek. Oktatási intézmények lehetőség szerint 2-3 héttel előbb vegyék fel a kapcsolatot a múzeumpedagógusokkal, hogy mit ajánlanak a látogatás előkészítésére, hogyan lehet a tanórán bevezetni a múzeumi látogatást.
 • dia.hu Digitális Irodalmi Akadémia

  Digitális Irodalmi Akadémia A Digitális Irodalmi Akadémia a kortárs magyar szépirodalom kiemelkedő alkotóinak munkásságát digitalizálja és teszi közzé az interneten.
 • pimmedia.hu Pimmédia

  Pimmédia A Pimmédia a Petőfi Irodalmi Múzeum digitális hangképtára. A PIM Médiatárának internetes szolgáltatása, melyen írók maguk olvassák fel műveiket, illetve megosztják emlékeiket kortársaikról.
Még többtanulás

Események márciusban

HKSzCsPSzV
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
10111213141516
Havi program
március 23.
csütörtök
08.00

A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány
Klasszikus irodalom – frissítés most
című kezdeményezéséhez pályázatot hirdet

A pályázat célja a klasszikus magyar irodalom népszerűsítése, értékeinek megőrzése, az, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar irodalom esztétikai és tartalmi...

A Magyar Nyelv Múzeumáért Alapítvány pályázata
16.00

EMLÉKEZÉS KASZÁS ATTILÁRA
2017. március 23-án, halálának 10. évfordulóján vetítéssel egybekötött beszélgetés keretében KASZÁS ATTILÁRA emlékeznek a pályatársak.
Vendégeink:
Pápai Erika színművész
Seress Zoltán színművész
Méhes László színművész

A beszélgetést...

Bajor Gizi Színészmúzeum
18.00

Sándor András (USA), Kende Péter (Párizs), Gömöri György (London), Czigány Magda (London)

Moderátor: Nagy András író, dramaturg

A rendezvényt az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Az ’56-os emigráció írói, költői emlékeznek