• Petőfi választásai - a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállítása „Ki vagyok én? Nem mondom meg…”

  „Ki vagyok én? Nem mondom meg…” Ki ne ismerné Petőfit? És lehet újat mondani róla? Az NKA Felemelő század című sorozata keretében megnyíló kiállítás eddig ismeretlen kéziratokkal, képekkel, személyes tárgyakkal tesz kísérletet a sikeres, fiatal költő alakjának megrajzolására.
 • emigráció - forradalom - művészet "Ilyen nagy dolog a Szabadság?..."

  "Ilyen nagy dolog a Szabadság?..." A Petőfi Irodalmi Múzeum az évforduló alkalmából megrendezett időszaki kiállításában az emigrációba kényszerült művészek, írók és az 1956-os forradalom kapcsolatát szeretné bemutatni, középpontba állítva a forradalom kitörése idején már emigrációban élő, illetve a leverés után elmenekülő alkotók megnyilvánulásait. Látogatható: 2016. 11. 04. - 2017. 04. 02.
 • Terítéken az irodalom Írói fogások

  Írói fogások Új kiállításunkban a magyar irodalom megható, talányos, humoros vagy éppen szomorú szövegidézetei segítségével reflektálunk napjaink gasztroőrületére, megmutatjuk, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.
 • A műfordítás műhelyei A Műfordító- gép

  A Műfordító-
gép Új, tartalmas és egyben szórakoztató kiállításunkkal bemutatjuk a műfordítót, mint művészt, mint alkotó embert, mint mestert. A műfordítógép maga az ember a mű mögött. A kiállításban a látogató megismerheti azokat a körülményeket, eszközöket, módszereket, amelyek a fordítások létrejöttét szolgálják.
Még többkiállítás
 • 2017. január 20. 18 óra Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956

  Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956 Kiállításmegnyitó az „Ilyen nagy dolog a szabadság?" című kiállításunk témaválasztásához kapcsolódva. Új tárlatunkban is a forradalom kevésbé ismert vonatkozásaiból adunk ízelítőt. A kiállítás megnyitja: Szőcs Géza Zongorán közreműködik: Selmeczi György
 • 2017. január 21. 10 óra Cimbora- találkozó

  Cimbora-
találkozó A Solti György Zeneiskola Vonószenekarának koncertjén Bolla Milán kamester mesél a gyerekeknek a zenéről, majd Vig Balázs író gyermekprogramja következik. A Cimbora Együttes és Korhecz Imola verses-zenés műsorral érkezik. Végül Érdi Tamás zongoraművészt hallhatjuk.
 • 2017. január 22. egész nap A Magyar Kultúra Napja

  A Magyar Kultúra Napja Ingyenes, tematikus tárlatvezetések kiállításainkban a Magyar Kultúra Napja alkalmából 9 órától 17 óráig.
 • 2017. január 22. 10 óra Mesefaló - családi délelőtt

  Mesefaló - családi délelőtt Mesékkel is ünnepeljük a magyar kultúra napját , méghozzá legalább annyi félével, mint amennyi csokoládét Gombóc Artúr ismertetett meg velünk! Talán megmaradt még az ünnepek kiváló étvágya, így ezek a mesék mind-mind ételekről fognak szólni: kőlevesről, aludttejről, kecsöpről, kedvencekről és fujjfujjokról.
Még többesemény
 • Új pályázati határidő: január 31.! V4 rezidensek a PIM-ben

  V4 rezidensek a PIM-ben Megkértük rezidenseinket, hogy osszák meg velünk visegrádi projekt-tapasztalataikat. We have asked our residents to reflect on their Visegrad experience.
 • Megjelent! Januári programfüzet

  Januári programfüzet Megjelent a PIM januári programfüzete. Letölthető, nyomtatható.
 • Új főigazgató a PIM-ben Beiktatták Prőhle Gergelyt

  Beiktatták Prőhle Gergelyt Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum új főigazgatója átvette ötéves vezetői megbízását Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől csütörtökön. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a PIM-et E. Csorba Csilla leköszönő főigazgató vezetése alatt nyitottság és kreativitás jellemezte, amit érdemes megőrizni.
 • Call for applications 2017. Visegrad Literary Residency Program

  Visegrad Literary Residency Program The VLRP consists of a series of residency stays and literary events addressed to writers of fiction and non-fiction, poets, essayists, critics as well as literary translators, publicists and journalists from the Visegrad Countries (Czech Republic, Hungary, Poland and Slovakia). Here you can find the call for applications for 2017. Deadline: 31st January 2017
 • Megjelent! Karinthy Frigyes összes fényképe

  Karinthy Frigyes összes fényképe A Petőfi Irodalmi Múzeum kiadásában megjelent Kovács Ida szerkesztésében a Minden másképp van - Karinthy Frigyes összes fényképe című képes album, melyben összegyűjtöttük az írót ábrázoló fotográfiákat. Az album a PIM ajándékboltjában kapható. A kötet bemutatója január 23-án lesz, 18 órakor. Vendégeink: Dragomán György író; Karinthy Márton író, rendező; Fráter Zoltán irodalomtörténész.
 • Károlyi-palota a belváros szívében Terembérlet

  Terembérlet A PIM épülete a Ferenciek tere és a Kálvin tér között, a Károlyi utcában található. A Károlyi-palotát, egyedülálló adottságaival, korhűen felújított palotatermeivel azoknak az intézményeknek, cégeknek ajánljuk, akik impozáns környezetben szeretnék megrendezni rendezvényeiket.
Még többmúzeum
 • Tárlatvezetések, foglalkozások

  Tárlatvezetések, foglalkozások Hasznos tudnivalók, általános információk, nyitvatartási rend, jegyárak, közlekedési lehetőségek. Oktatási intézmények lehetőség szerint 2-3 héttel előbb vegyék fel a kapcsolatot a múzeumpedagógusokkal, hogy mit ajánlanak a látogatás előkészítésére, hogyan lehet a tanórán bevezetni a múzeumi látogatást.
 • dia.hu Digitális Irodalmi Akadémia

  Digitális Irodalmi Akadémia A Digitális Irodalmi Akadémia a kortárs magyar szépirodalom kiemelkedő alkotóinak munkásságát digitalizálja és teszi közzé az interneten.
 • pimmedia.hu Pimmédia

  Pimmédia A Pimmédia a Petőfi Irodalmi Múzeum digitális hangképtára. A PIM Médiatárának internetes szolgáltatása, melyen írók maguk olvassák fel műveiket, illetve megosztják emlékeiket kortársaikról.
Még többtanulás

Események januárban

HKSzCsPSzV
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
6789101112
Havi program
január 18.
szerda
18.00

Előadó: Angyalosi Gergely irodalomtörténész

Közreműködik: Bánffy Edit előadóművész

A Ferenczi Sándor Egyesület, a József Attila Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös műhelybeszélgetés-sorozata. A sorozatot szerkesztik: Valachi Anna és Takács Mónika irodalomtörténészek

Irodalom, „lélekgyógyászat”, katolicizmus – Ignotus, Babits és Freud