Primadonnák nyomában a Margitszigeten - Könnyed színháztörténeti séta

Különleges irodalmi séták a Margitszigeten 2022-ben

„A Margitsziget mindig a művészeké volt” – szögezte le Hunyady Sándor 1935-ben. Ezen a nyáron különösen sok színész pihent az évszázados fák alatt. A remek klímával magyarázták ezt a népszerűséget, de az is igaz, hogy a 20. század harmincas éveire az egyik legpazarabb nyaralóhellyé változott át a Margitsziget. Népszerű színésznők vallották: Fedák Sári, Gaál Franciska, Kosáry Emmi és Turay Ida, hogy nem kell mindig külföldre utazni, mert a főváros szívében is lehet gondtalanul üdülni. Volt olyan év is, amikor Fedák a Lánchídnál motorcsónakba ült, s elhajózott Hollywoodig. Hogy volt ez lehetséges? Ha velünk tartanak, megtudhatják. A szigeti sétán a korszak népszerű dalai is felcsendülnek.

 

Szakmai konzultáns: Gajdó Tamás színháztörténész

Közreműködik: Dobó Enikő színművész

 

A program jegyköteles!

A séta időtartama kb. 90 perc.

 

Szakmai partner: Petőfi Irodalmi Múzeum

Sétavezető koordinátor: Nagyvári Ildikó programszervező

 

Gyülekezés, indulás: Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztára (kerengő)

A csoport limitált létszámmal (40 fő) indul. Kérjük, a jegyeket elővételben vásárolják meg jegyirodánkban, vagy online a margitszigetiszinhaz.hu oldalon.

A séták végén a kvízkérdésekre helyesen válaszoló vendégeink között PIM-es irodalmi ajándékcsomagokat sorsolunk ki. A séta napján a megváltott sétajeggyel a Margitszigeti Szabadtéri Színpad meghatározott előadásaira 50 % kedvezménnyel vásárolhatnak belépőt a jegypénztárban.

***

A Margitszigeti Színház a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai támogatásával az elmúlt évek nagy sikerét folytatva 2022 nyarán is különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten. A víztoronytól induló tematikus séta során az érdeklődők bejárhatják a neves költőink, íróink által is kedvelt helyszíneket, amelyekhez ismert és kevésbé ismert irodalmi művek, anekdoták kapcsolódnak. Utunk során irodalomtörténészek és művészettörténészek kalauzolnak bennünket, emellett társművészeket is vendégül hívunk, akik saját történeteikkel és alkotásaikkal hozzák közel a Margitszigethez kötődő írónagyságok szellemi örökségét. Többek között Arany, Bródy, Krúdy, Molnár Ferenc és Szép Ernő emlékezetét az énekelt és mondott vers, a zene és a színház összművészeti eszközeivel idézzük meg, összekötve a Margitszigeti Szabadtéri Színpad környezetében található műemlékek és természeti kincsek megismerésével.

Date: 
2022. July 9. 15.00