Térey János (1970-2019)

Virrasztás

Térey János (1970-2019)

„A Halálhír, sürgöny egy lihegő
Postás kezében, úton van ide. –
Szövegét immár szó szerint tudom.
S mikor padlóra hull a sürgöny, megremeg
A spaletta összes ablakomon.”

Megrendülten tudatjuk, hogy 2019. június 3-án reggel elhunyt Térey János. Ezen az estén rá emlékezünk, az ő szövegeit olvassuk, hallgatjuk.

Fotó: Máté Péter

 
A Jelenkor Kiadó közleménye:
 
2019. június 3-án reggel elhunyt Térey János.
A több rangos irodalmi elismeréssel, köztük Babérkoszorú-díjjal kitüntetett író, költő, drámaíró, műfordító emlékére a Jelenkor Kiadó 2019. június 5-én, szerdán este 20 órai kezdettel a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a Szépírók Társaságával és a Margó Irodalmi Fesztivállal közösen szervez megemlékezést. Ezen az esten író- és költőtársak, szerkesztők, kiadói szakemberek és színészek olvasnak Térey-szövegeket a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében (https://www.facebook.com/events/599231383897009/).
 
Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója ezekkel a szavakkal emlékezik Térey Jánosra: „Meghalt a barátom, aki bizonyára korunk egyik legnagyobb formátumú költője volt. Debreceni, európai és világra szólóan magyar. Remélem, a magyar költészetben még annál is markánsabb nyomot hagy, mint az a fájdalom, amit most azok éreznek, akik ismerték és szerették. Engem előbb azzal tisztelt meg, hogy szerkeszthettem, később azzal, hogy kiadóként is megbízott bennem, közben pedig megmaradt köztünk az a köntörfalazástól mentes viszony, amire egyedül érdemes kapcsolatot alapozni ebben az életben. Jókat ettünk, nagyokat nevettünk – a nevetése mindig velem marad. Bőven hagyott hibátlan olvasnivalót, nem is tudok mást tenni most, csak újra elővenni a sorait, talán segítenek elfogadni az elfogadhatatlant.
 
Felfoghatatlan a veszteség, de arra végképp nincsenek szavak, hogy ma két kisgyermek apa nélkül maradt. Mindenkit arra kérünk – a család nevében is –, hogy szerda este olvassuk együtt Térey János műveit, mindazt pedig, amit virágra költenénk, ajánljuk fel a családnak az alábbi számlaszámra:
Dr. Harmath Artemisz – OTP 11773078-07641639.
 
Térey János temetéséről később intézkednek, a szerzőt a Jelenkor Kiadó saját halottjának tekinti.
 

 

Date: 
2019. June 5. 20.00